Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att utveckla introduktionsprogrammen för nyanlända.
När kommunerna tar emot nya samhällsmedlemmar från andra länder bör kommunerna tydligt i sitt introduktionsprogram se de nyanlända som individer. Det är viktigt att nyanlända garanteras en god samhällsintroduktion och att även belysa genderperspektivet. Detta är viktigt för att både kvinnan och mannen skall ges bästa möjlighet till integration i det svenska samhället.
Introduktionsprogrammet bör därför särskilt ge information om mänskliga rättigheter och om det övergripande jämställdhetspolitiska målet, antaget av riksdagen (SOU 2005:66), om att ”Kvinnor och män skall ha samma makt att forma samhället och sina egna liv”.
En god introduktion med en relevant samhällsinformation skapar förutsättningar för en snabbare etablering i samhället och arbetslivet.
Avsaknad av definition bidrar till variationer av samhällsinformation.
I 11 § förordningen (1990:927) om statlig ersättning för flyktingmottagande står att läsa:
Ett introduktionsprogram för personer som har fyllt 16 år ska innehålla SFI, praktik i den utsträckning som är möjlig, orientering om svenska samhällsförhållanden och svenskt samhällsliv samt information om vardagslivet i en kommun och andra liknande förhållanden.
Förordningen specificerar inte närmare vad ”orientering om svenska samhällsförhållanden och svenskt samhällsliv samt information om vardagslivet” innebär eller hur syftet ska uppnås.
Enligt betänkandet Etablering i Sverige (SOU 2003:75) arbetar man på olika sätt med samhällsinformation lokalt, regionalt och nationellt. Innehållet av samhällsinformation varierar kraftigt.
Tidigare ingick samhällsinformation i sfi (svenskundervisning för invandrare). Från och med årsskiftet 2007 lyftes samhällsinformationen bort och behovet av att förtydliga och kvalitetssäkra samhällsinformationen inom introduktionsprogrammet har ökat.
På grund av det otydliga uppdraget att ge samhällsinformation hanterar kommunerna detta olika. Samhällsinformationens kvalitet beror delvis på vilken vikt kommunen lägger på samhällsinformation och enskilda individers initiativtagande.
Varje individs behöv av samhällsinformation varierar kraftigt i innehåll och omfattning. Detta beror på skillnader i förkunskap hos individen som bland annat beror på tiden i Sverige och vilket socialt nätverk han eller hon har runt omkring sig. Den största gemensamma utmaningen för målgruppen inom introduktionsprogrammet är det svenska språket.
Det är upp till varje kommun att utforma ett introduktionsprogram, vilket oftast sker i samråd med Migrationsverket och numera även länsstyrelsen. Eftersom behoven varierar från kommun till kommun, kan ett sådant program också se ut på olika sätt.
Riksdagen bör därför ge Migrationsverket i uppdrag att se till att information särskilt ges om mänskliga rättigheter och om att kvinnor och män skall ha samma makt att forma samhället och sina egna liv som en del i introduktionsprogrammet i samtliga kommuner i Sverige som tar emot flyktingar.