Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om kvinnor och deras arbetsmiljö.
Utvecklingen går bakåt. Villkoren i arbetslivet har försämrats de senaste åren samtidigt som kraven har ökat och inflytandet minskat. Hårdast drabbade är kvinnliga arbetare, och det går tydligt att se att klass och kön är en avgörande faktor.
På många arbetsplatser har trycket ökat. Prestationskraven är höga och många har svårt att få ihop livspusslet. Hård konkurrens och slimmade organisationer ökar stress och belastning på de anställda som är kvar.
Många arbetsgivare organiserar arbetet som om alla anställda alltid kan producera maximalt. Det är i längden ohållbart. Vi anser att det är hög tid att prioritera arbetsmiljöarbetet. Arbetare är inte bara hårt drabbade av belastningsskador. De löper också hög risk att drabbas av långa sjukskrivningar och arbetsolyckor som leder till medicinsk invaliditet och i värsta fall dödsolyckor. Under förra året dog 42 personer i arbetsplatsolycksfall, det är 42 personer för mycket.
Försämrad arbetsmiljö drabbar i högre grad kvinnor än män. Kvinnor upplever att de har mindre inflytande över sina arbetsuppgifter och inte får samma möjligheter till vidareutbildning eller karriärutveckling som männen. Kvinnor drabbas oftare av både fysiska och stressrelaterade besvär. Det krävs forskning och lagstiftning med ett tydligt genusperspektiv för att komma tillrätta med de missförhållanden som finns på arbetsmarknaden.