Motion till riksdagen
2010/11:A337
av Monica Green m.fl. (S)

Kvinnors arbetsmarknad


s27137

Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om kvinnors arbetsmarknad.

Motivering

Arbetslösheten är för hög i Sverige. Trots att många industrier återhämtat sig efter den internationella krisen så sjunker inte arbetslösheten. Ett av skälen sägs vara de stora ungdomskullarna som gör att fler har lämnat skolan och söker jobb.

Eftersom arbetsmarknaden är könssegregerad i Sverige blir det svårare för kvinnor när kommunerna och landstingen låter välfärdsjobb försvinna. Detta gäller även den privata vård som betalas av skattemedel. Tusentals jobb i välfärden – skola, vård och omsorg – har försvunnit. Enligt en rapport från Konjunkturinstitutet som regeringen refererar till i budgetpropositionen rör det sig om ca 30 000 jobb. Det är omfattande nedskärningar som skett i välfärden med färre lärare och andra viktiga yrkesgrupper. Vi vet redan att t.ex. resultaten i skolan är historiskt låga. Det handlar om kommunfinansierad välfärd – det är alltså 30 000 färre välfärdsjobb i så väl privat som offentlig sektor. I regeringens budgetproposition gör regeringen bedömningen att uppsägningarna fortsätter i år i välfärden. Både mätt i antal jobb och antal arbetade timmar.

Enligt regeringens egen bedömning kommer kommunsektorn att ha ett negativt finansiellt sparande under alla fyra åren nästa mandatperiod. Regeringen skriver dessutom att kommunerna nästa år inte klarar kraven för god ekonomisk hushållning.

Arbetslösheten bland kvinnor är högre än bland män. Utanförskapet är högre bland kvinnor – ett av skälen till det är att de blivit utslitna på sina tidigare jobb som rationaliserats så mycket att de som blir kvar på arbetsplatsen har en mycket stressigare och tyngre arbetsbörda än tidigare. Dessutom finns en fälla i att gå ner i arbetstid eftersom det visat sig att arbetstagaren, dvs. kvinnan, ska hinna lika mycket på sin arbetsdag när hon jobbar deltid som när hon jobbade heltid, vilket också lett till ännu stressigare situation. Vi vet sedan tidigare att kvinnan dessutom får det än stressigare efter jobbet, vilket är en skillnad mot männen som kopplar av på sin fritid.

Det behöver göras en rad åtgärder för kvinnors arbetsmarknad: dels behöver den könsuppdelade arbetsmarknaden brytas, dels behöver kvinnor och män ha samma lön, dels behöver kommunerna resurser för att kunna behålla sin personal och kvalitet i barnomsorg och äldreomsorg. Dessutom behövs ett mer jämställt samhälle för att kvinnor och män ska ha samma möjligheter att förverkliga sina drömmar.

Stockholm den 22 oktober 2010

Monica Green (S)

Carina Adolfsson Elgestam (S)

Carina Hägg (S)

Carina Ohlsson (S)

Hillevi Larsson (S)