Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om studerandevillkoret i a-kassan.
När regeringen tog bort studerandevillkoret som innebar att studenter hade en karenstid på 90 dagar för att kvalificera sig till a-kassan, så även möjligheten till a-kassa under loven, var det med intentionen att få ut studenter i arbetslivet. Med facit i hand kan vi se att så inte skett.
Samtidigt har den överhoppningsbara tiden förändrats genom att den sänkts från sju år till fem år. Detta innebär att personer som i fem år tar paus från arbetslivet för att till exempel studera eller att vara föräldraledig förlorar sin rätt till a-kassa baserat på det tidigare arbetet.
För att få tillgång till a-kassa krävs det att den arbetslöse uppfyller ett så kallat arbetsvillkor. Inom ett år ska man ha förvärvsarbetat minst sex månader och utfört 80 timmars arbete per månad. Det motsvarar en halvtid.
Detta har lett till att många numera hänvisar studenter som inte arbetat upp till 80 timmar per månad under sin studietid istället till socialbidrag.
Vi anser att studier är en heltidssysselsättning och i ett kunskapssamhälle som Sverige är studier en lika viktig sysselsättning som arbete, och därför borde studenter ha ett socialt trygghetssystem som motsvarar arbetstagarnas. Om studenter inte har rätt till a-kassa har de inget ekonomiskt skydd mer än socialbidrag om de inte får ett jobb direkt efter avslutade studier. Detta är passiviserande och av den anledningen bör regeringen se över behovet av studentvillkoret.