Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om rätten att ta ut föräldraledighet tills barnet är 16 år.
Ofta påtalas vikten av att ha ett nära samarbete mellan skolan och hemmet med eleven i fokus. Föräldrarna behöver vara delaktiga i sitt barns utbildning och det sker lättast genom att föräldrarna besöker skolan och får ta del av barnets skoldag. På så sätt ökar förståelsen hos föräldrarna för barnens situation, vilket underlättar samarbetet mellan skolan och hemmet.
Fler och fler möten mellan vårdnadshavare och skolpersonal sker på kontorstid. För att man som förälder ska kunna vara delaktig krävs det att man har möjlighet att ta ledigt från arbetet genom exempelvis semester, kompensationsledighet eller ledighet utan lön. Det blir en klassfråga om man som förälder har möjlighet att ta ledigt eller inte för att vara närvarande i sina barns vardag.
Det är betydligt enklare för den förälder som har en högre befattning i arbetslivet att anpassa sin arbetssituation så den går ihop med skolans önskemål om träffar på dagtid. Detta blir dock svårt att lösa för dem som arbetar i produktionen eller i vården där det inte går att ta ledigt en del av arbetspasset. Har man flera skolbarn i familjen innebär det att många dagar behöver bokas in och ledighet från arbetet måste ordnas. I värsta fall får föräldrarna avstå från den viktiga kontakten med skolan.
För att underlätta föräldrarnas möjligheter att delta i barnens skolgång och ha en tätare kontakt med skolan bör rätten att ta ut föräldraledighet ändras till att gälla tills barnet är 16 år.