Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om jämställdhetsplan och att genomföra lönekartläggning varje år.
Den svenska arbetsmarknaden är inte jämställd. Lönegapet mellan mäns och kvinnors löner har visserligen minskat något men fortfarande tjänar män mer än kvinnor. Enligt regeringen var den genomsnittliga månadslönen för kvinnor 85,2 procent av männens 2009. Om man korrigerar lönerna för olika lönepåverkande faktorer, t.ex. yrke, utbildning och ålder genom s.k. standardvägning, uppgick kvinnors månadslön till 94,0 procent av männens 2009.
Generellt har de mansdominerade yrkena en högre medellön än de kvinnodominerade.
Kvinnor har även i allmänhet lägre lön än män inom en och samma yrkesgrupp. En undersökning genomförd av Sveriges ingenjörer 2009 visar t.ex. att kvinnliga ingenjörer får drygt 1 000 kronor mindre i månadslön än män på första jobbet efter avslutad utbildning.
Och det skiljer sig inte mellan större och mindre företag. Behovet av lönekartläggning och jämställdhetsplaner för att öka medvetenheten bland chefer och arbetstagare finns på alla arbetsplatser, och har man gjort arbetet med jämställdhetsplanen ordentligt första gången är mycket vunnet inför det framtida arbetet.
Därför är det ytterst olyckligt att regeringen i den nya diskrimineringslagen tog bort kravet om jämställdhetsplaner för arbetsgivare med färre än 25 anställda och att större företag endast behöver göra en vart tredje år.
Vi vill därför ha en lagändring där kravet igen ska vara att arbetsgivare med minst tio anställda ska upprätta jämställdhetsplan och genomföra lönekartläggning varje år.