Motion till riksdagen
2010/11:A302
av Eliza Roszkowska Öberg (M)

Ett mer sammanhållet perspektiv i integrationspolitiken


m1621

Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om ett mer sammanhållet perspektiv i integrationspolitiken.

Motivering

Nästan 15 % av Sveriges befolkning är född utomlands. De som kommit till Sverige det senaste decenniet har högre utbildningsnivå än det svenska genomsnittet. Sysselsättningsgraden är dock något lägre bland utrikes födda, men skillnaden minskar. Den drivkraft och de idéer som finns hos människor som invandrat till Sverige måste tas tillvara bättre. Invandrare är alla olika men har gemensamt en vilja att bygga en bättre framtid här i Sverige. Under den förra mandatperioden genomfördes flertalet reformer för att förbättra integrationen. Detta arbete bör utvecklas.

Sverige ska vara ett land där alla – oavsett kön, politisk övertygelse eller etnisk bakgrund – kan bo tillsammans och ha respekt för varandra. Vi måste arbeta mer med attityder och sluta tänka i termerna ”vi” och ”de”. Detta är inte minst viktigt när det kommer till integrationspolitiken. Den måste utformas mer i tankebanor kring hur verkligheten ser ut och genom en konsekvensanalys om situationen. Tankegångar som tar ”vi” och ”de” som utgångspunkt riskerar att skapa två olika samhällen. Detta riskerar också i sin konkreta utformning att tendera till åtgärder som exempelvis olika skatteregler i olika bostadsområden i samma stad. Det cementerar snarare segregationen än löser den. Integrationspolitiken behöver ett mer sammanhållet perspektiv som ser alla människor i Sverige som en del av samhället, inte en ”vi”-och-”de”-syn. Det bör därför göras en översyn av hur integrationspolitiken kan utgå från ett mer sammanhållet perspektiv som undviker en uppdelning av både människor och bostadsområden i grupper.

Stockholm den 20 oktober 2010

Eliza Roszkowska Öberg (M)