Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att utforma en a-kassa som överensstämmer med arbetslinjen.
Ingen är så ofri som den som saknar egen försörjning och arbete, och varje arbetad timme är en angelägen fråga för såväl samhället som individen.
Under de senaste fyra åren har stora förändringar skett i arbetslöshetsförsäkringen. Från och med 2008 får den som arbetar deltid vid sidan av a-kassa maximalt 75 ersättningsdagar. För varje dag som man arbetar dras antingen en hel eller halv dag från ersättningsperioden, beroende på antalet arbetade timmar vilket gör att de 75 dagarna tar slut väldigt fort. Dessa nya regler för beräkningsgrund utsätter människor för orimliga situationer där det efter 75-dagarsperioden är slut; de får välja mellan att stå utan försörjning eller att tacka nej till arbete.
Arbetslöshetsförsäkringen bör vara så utformad att det inte straffar sig att tacka ja till arbete som blir följden av denna snäva begränsning i försäkringen.
Deltidsarbete är särskilt vanligt inom vissa branscher, ofta kvinnodominerade, lågavlönade yrken. Detta drabbar främst kvinnor, men även unga som ofta börjar sitt yrkesliv med deltids- och timanställningar. Att tvingas tacka nej till arbete riskerar också att innebära att du inte blir tillfrågad nästa gång arbetsgivaren ringer, och försämrar den arbetssökandes möjlighet till att få längre anställningar.
Så länge det finns arbetsplatser som endast erbjuder deltider, måste det också finnas en försäkring som under en längre tid fungerar för dem som önskar arbeta heltid men inte får den möjligheten.