Motion till riksdagen
2010/11:A239
av Anne Marie Brodén (M)

Kvinnors rätt till jämlikhet, makt och inflytande


m1234

Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om kvinnors rätt till jämlikhet, makt och inflytande.

Motivering

Till grund för friheten ligger alla människors lika värde och allas likhet inför lagen. Det är viktigt att människors lika värde också avspeg­las mellan könen. Ingen ska behandlas annorlunda på grund av sitt kön. Trots att Sverige har hunnit långt när det gäller jämställdhet så har fortfarande många kvinnor snävare sfärer att röra sig inom än män. Det kan gälla allt från yrkesval till sexua­litet och klädsel. Men lagen når inte alla rum. Det går inte att lagstifta mot fördomar och föråldrad kvin­nosyn. Därför är den öppna diskus­sionen ett viktigt sätt att komma åt de problem som främst drabbar kvinnor, och den kräver något av oss alla.

Svenska kvinnor kommer aldrig att bli jämställda och självständiga om de inte kan leva på sin lön. Vi har genom jobbavdragen gjort det mer lönsamt att arbeta. Alliansregeringen arbetar för att främja kvinnors företagande, öka forskningen samt kunskaperna om kvinnors företagande.

Det måste bli enklare för kvinnor att starta egna företag och att tjäna pengar på verksamheten. Det leder till att kvinnor får en större arbetsmarknad och möj­lighet att välja bland fler arbetsgi­vare. Det leder också till att kvinnor får större möjlighet att påverka sina arbetsuppgifter och arbetsmiljöer, liksom att kvinnornas löner kommer att höjas. Skatteminskningen på 50 pro­cent för hushållsnära tjänster, s.k. RUT-avdrag, är viktig för många kvinnor. Både som möjlighet för att starta upp och driva företag och som avlastning i hemmet. Detta avdrag bör finnas kvar och permanentas.

Nu behöver vi gå vidare och öppna upp för fler kvinnor att starta eget inom vård, skola och omsorg så att kvinnors arbets­marknad breddas. Att bedriva äldreomsorg, sjukvård, handikappomsorg och barnomsorg på uppdrag av kommun och landsting är något som många kvinnor är intresserade av. Det är positivt och kan utveckla både verksamhetens innehåll och kvalitet till det bättre. En förutsättning för att det ska utvecklas än mer är att man utvecklar kundvalsmodeller och lyfter fram innehåll och livskvalitet och inte enbart tittar på lägsta pris.

Sjukvården behöver en förnyelse eftersom kvinnor och män inte behandlas på samma sätt i vården. Män får vänta kortare tid på operationer och får nyare och dyrare läkemedel. Vården är fortfarande dålig på att tolka kvinnors symptom och eftersom de flesta läkemedel är utprovade på män drabbas kvinnor av fler och mer all­varliga biverkningar. Vi ser även att fler och fler organisationer lyfter upp denna fråga, till exempel 1,6-miljonerklubben som driver på att sjukvården och politiken måste ta sitt ansvar. Det är dags att förbättra vården ytterligare genom att kräva att man behandlar män och kvinnor på ett likvärdigt sätt.

Stockholm den 18 oktober 2010

Anne Marie Brodén (M)