Inrättande av Försvarsunderrättelsedomstolen

Innehåll

Beslut vid regeringssammanträde den 25 juni 2009

Sammanfattning

En särskild utredare ska förbereda och genomföra bildandet av en ny domstol, Försvarsunderrättelsedomstolen. Domstolen ska enligt ett förslag till lag om försvarsunderrättelsedomstol ha till uppgift att ansvara för tillståndsgivning enligt ett förslag till lag om ändring i lagen (2008:717) om signalspaning i försvarsunderrättelseverksamhet. Uppdraget gäller med förbehåll för att riksdagen fattar nödvändiga beslut. Utredaren ska bl.a. besluta om domstolens närmare organisation och bemanning. Utgångspunkten för arbetet ska vara att domstolen tar över Signalspaningsnämndens befintliga resurser. Den nya domstolen ska kunna inleda sin verksamhet den 1 december 2009.

Bakgrund

Riksdagen antog den 18 juni 2008 lagen (2008:717) om signalspaning (prop. 2006/07:63, bet. 2007/08:FöU15, rskr. 2007/08:266). Lagen föreskriver att signalspaning i försvarsunderrättelseverksamhet endast får ske i de fall regeringen eller, enligt regeringens bestämmande, en myndighet närmare bestämt inriktningen av signalspaningen. För en myndighets närmare inriktning av signalspaning krävs tillstånd, om inte inriktningen har angetts av regeringen eller Regeringskansliet. Tillstånd lämnas av den myndighet som regeringen bestämmer, Signalspaningsnämnden.

Signalspaningsnämnden inrättades den 1 januari 2009 och ansvarar för prövningen av tillstånd till signalspaning fram till dess att Försvarsunderrättelsedomstolen inrättas, vilket enligt propositionen Förstärkt integritetsskydd vid signalspaning (prop. 2008/09:201) bör ske den 1 december 2009. Vid samma tidpunkt ska Signalspaningsnämnden avvecklas.

Uppdraget

En särskild utredare ska svara för det förberedelsearbete som behövs för att den nya domstolen, Försvarsunderrättelsedomstolen, ska kunna inleda sin verksamhet den 1 december 2009. Domstolen ska enligt förslag till lag om försvarsunderrättelsedomstol ha till uppgift att ansvara för tillståndsgivning enligt förslag till lag om ändring i lagen (2008:717) om signalspaning i försvarsunderrättelseverksamhet. Båda lagförslagen finns i propositionen Förstärkt integritetsskydd vid signalspaning (prop. 2008/09:201).

Utredaren ska förbereda uppbyggnaden av domstolen och ska i det sammanhanget ingå nödvändiga avtal för domstolens räkning. Utredaren ska bedöma vilken kompetens som är nödvändig för domstolens verksamhet, besluta om bemanning av domstolens kansli och i övrigt utöva arbetsgivarens befogenheter. Vid bemanningen av Försvarsunderrättelsedomstolen ska 6 b § lagen (1982:80) om anställningsskydd beaktas. Utredaren ska fullgöra de åtgärder som krävs enligt lagen (1976:580) om medbestämmande i arbetslivet.

Utredaren ska förbereda lämplig organisation och lämpliga arbetsformer för verksamheten samt utarbeta en arbetsordning och en arkivplan för domstolen.

Utgångspunkten för arbetet ska vara att domstolen tar över administrativa system, lokaler och andra tillgångar från Signalspaningsnämnden. Domstolen ska liksom nämnden vara ansluten till den statliga redovisningsorganisationen.

Uppdragets genomförande och tidsplan

Uppdraget ska genomföras i nära dialog med Regeringskansliet (Försvarsdepartementet).

Utredaren ska i den utsträckning som är nödvändigt samråda med berörda myndigheter och organisationer. Utredaren ska även samråda med Ekonomistyrningsverket, Arbetsgivarverket och Statens pensionsverk.

Utredaren ska hålla berörda centrala arbetstagarorganisationer informerade om arbetet och ge dem möjlighet att framföra synpunkter.

Senast den 1 september 2009 ska utredaren lämna förslag till förordning med instruktion för Försvarsunderrättelsedomstolen och till de författningsändringar i övrigt som anses nödvändiga.

Senast den 1 oktober 2009 ska utredaren till regeringen lämna förslag om regleringsbrev.

Det står utredaren fritt att lämna även andra förslag som utredaren finner behov av för domstolens verksamhet.

Uppdraget gäller med förbehåll för att riksdagen fattar nödvändiga beslut (prop. 2008/09:201 Förstärkt integritetsskydd vid signalspaning). När det behövs ska åtgärder, såsom t.ex. tecknande av avtal, förses med förbehåll att riksdagen fattar nödvändiga beslut.

Slutrapport om vilka åtgärder utredaren vidtagit i sitt arbete m.m. ska lämnas till regeringen senast den 18 december 2009.

            (Försvarsdepartementet)