den 10 februari

Svar på fråga

2009/10:461 Fortsatt dispens för surströmming

Jordbruksminister Eskil Erlandsson

Ronny Olander har frågat mig vilka initiativ jag är beredd att ta så att Sverige kan få förlängt undantag för fiske, tillverkning och försäljning av surströmming efter den 31 december 2011.

Först vill jag betona att för att få bukt med problemet i grunden måste tillförseln av miljöföroreningar till Östersjön begränsas. Sverige har en aktiv roll i det arbetet inom EU och internationellt.

Halterna av dioxiner och PCB:er i viss fisk från Östersjön är höga, och överskrider ofta de gränsvärden som gäller inom EU. Det gäller bland annat strömming, och särskilt strömming fångad i de nordligare delarna av vårt land. Sverige har tillsammans med Finland ett tidsbegränsat undantag från de regler som gäller inom EU för tillåtna högsta halter av dioxiner och PCB:er i fisk. Undantaget gäller vissa fiskarter, bland annat strömming, som fångas i Östersjöområdet.

Undantaget innebär att sådan fisk får säljas i Sverige, men inte på den övriga europeiska marknaden. Undantaget baseras på att Sverige har ett fungerande system för att skydda folkhälsan genom information riktad till konsumenterna om att konsumtionen av vissa fiskarter från Östersjöområdet kan behöva begränsas. Undantaget gäller till och med den 31 december 2011. Om Sverige inte agerar kommer undantaget att upphöra.

För att kunna ta ställning till hur Sverige ska förhålla sig inför att undantaget upphör, har regeringen gett Livsmedelsverket och Fiskeriverket i uppdrag att, efter samråd med Naturvårdsverket, utreda vilka handlingsalternativ som finns och vilka konsekvenserna blir av de olika handlingsalternativen. Myndigheterna ska lämna en delrapport senast den 1 mars 2010, och en slutrapport ett år senare. Därefter ska regeringen ta ställning i frågan.

Jag anser att det är angeläget att värna om surströmmingen. I min vision om Sverige som det nya matlandet ingår surströmming som en självklar traditionell specialitet som jag vet är viktig för många konsumenter. Självklart vill jag också värna fiskerinäringen. Samtidigt måste livsmedel, med de konsumtionsmönster vi har i Sverige, givetvis vara säkra. Detta måste noggrant prövas. Min förhoppning är att vi kan lösa detta på ett sådant sätt att vi även fortsättningsvis kan äta svensk surströmming.