den 19 juli

Fråga

2009/10:961 Framtiden för gamla Musikaliska akademien/Nybrokajen 11

av Mats Pertoft (mp)

till kulturminister Lena Adelsohn Liljeroth (m)

Gamla Musikaliska akademien, numera Nybrokajen 11, är en fantastisk konsertsal, inrymd i en vacker byggnad av arkitekten Johan Fredrik Åbom från 1877, som i dag hotas av nedläggning. Salen där för övrigt de första Nobelprisen delades ut, är och har varit en scen för all slags musik. Dess akustik är synnerligen väl lämpad för kammarmusik.

I samband med nedläggningen av Rikskonserter vill Statens fastighetsverk erbjuda lokalen till intressenter på marknaden. Rikskonserters efterträdare måste kunna betala hyran och dessutom ta över kontraktet så snart som möjligt, helst från den 1 januari 2011. Länsmusiken vill ta över, men de politiska beskeden dröjer till i höst. I dag är Länsmusiken den enda aktör som på eget bevåg har inlett samtal med Statens fastighetsverk om att ta över Nybrokajen 11. Länsmusiken hyr redan i dag kontorslokaler i byggnaden och har skrivit en utvecklingsplan för hur de vill driva scenen i samverkan med det fria musiklivet. Kulturdepartementet planerar för ett rundabordssamtal i mitten av augusti 2010, men frågan är varför detta inte initierades redan i vintras, då utredningen om en ny musikplattform presenterades. Statens fastighetsverk har konsekvent sagt att man i första hand vill finna en hyresgäst som kan driva Nybrokajen 11 vidare som offentlig musikscen, men att man inte har något uppdrag att subventionera kulturlivet.

Nu hänger frågan i luften och det är oroväckande, för det handlar om Stockholms äldsta konsertlokal, en klenod som skulle kunna bli en fantastisk attraktionspunkt.

Min fråga till kulturministern är följande:

Avser ministern utifrån ovanstående beskrivning att verka för att verksamheten vid Nybrokajen 11 även fortsättningsvis kan säkras som konserthus för svenskt kulturliv?