den 9 juli

Fråga

2009/10:959 Att säkra Östersjön mot oljekatastrofer

av Karin Svensson Smith (mp)

till statsrådet Åsa Torstensson (c)

Varje dag passerar fartyg nära Gotlands kuster med oljelaster som innehåller lika stor mängd olja som totalt släppts ut i Mexikanska golfen efter den katastrofala explosionen på en oljerigg. Det finns i dag inte tillräcklig beredskap för hur man ska agera vid en fartygsolycka i det föroreningskänsliga Östersjön.

Farlederna går i dag onödigt nära Gotland, vilket innebär att viktiga naturområden och känsliga biotoper mycket snabbt hotas vid en olycka. Med tanke på den aktuella oljeolyckan skulle man kunna göra en ny utredning om att lägga om farlederna så att en större del av transporterna går på djupare vatten och längre från Hoburgs bank och andra områden som är särskilt värdefulla för fågellivet och hela det känsliga ekosystemet i området.

Många större oljeolyckor i världen har vållat onödiga skador på grund av att det har saknats en nödhamn med beredskap att lindra konsekvenserna av utsläpp från skadade fartyg innan alltför mycket olja har runnit ut. För närvarande har inte Sjöfartsverket pekat ut en nödhamn i Östersjön som skulle kunna ta emot ett fartyg som riskerar att läcka stora mängder olja.

Mot bakgrund av ovanstående frågar jag statsrådet vilka initiativ som hon är beredd att ta för att skydda Östersjön mot oljeolyckor.