den 7 juli

Fråga

2009/10:958 Religionsfrihet

av Stefan Attefall (kd)

till utrikesminister Carl Bildt (m)

Under Sveriges ordförandeskap i Europeiska unionen antog Europeiska rådet slutsatser om religions- och övertygelsefrihet. I slutsatserna bekräftas den strategiska betydelsen av religions- och övertygelsefrihet, samt medlemsstaternas avsikt att fortsätta prioritera frågan som en del av EU:s policy för mänskliga rättigheter.

I slutsatserna ombads relevanta organ att utvärdera befintliga initiativ från EU samt utforma lämpliga förslag för framtida främjande av religions- och övertygelsefriheten i bilaterala relationer och på den multilaterala nivån.

UD genomförde därför en kartläggning av EU:s medlemsstaters policyer, system och verktyg för främjandet av religions- och övertygelsefrihet i tredjeland. Till skillnad från Sverige har flera medlemsstater utvecklat system och metoder för detta. Storbritannien har till exempel ett ”toolkit” för ambassader som vägleder personalen i bedömningen av situationen samt främjandet av religions- och övertygelsefrihet i tredjeland.

Under det spanska ordförandeskapet har medlemsstaterna gått vidare – en särskild religionsfrihets ”taskforce” planeras, bestående av representanter för medlemsstater och EU-kommissionen, som ska titta på hur olika medlemsstaters goda exempel på policy och praxis kan delas med alla medlemsstaters ambassader och med delegationer.

I och med att svenska ambassader i dagsläget saknar verktyg för att bedöma och främja detta prioriterade område anser Kristdemokraterna att det är av särskild vikt att Sverige tar hem kunskap och erfarenheter från andra medlemsstater.

Mot bakgrund av ovan anförda vill jag fråga vad utrikesministern avser att vidta för åtgärder för att denna kunskap och praxis även ska finnas på svenska ambassader.