den 18 maj

Fråga

2009/10:813 Politiska avrättningar i Iran

av Amineh Kakabaveh (v)

till utrikesminister Carl Bildt (m)

Den 11 november 2009 hängdes den unga kurdiska aktivisten Ehsan Fatahiyan för att han hade varit medlem i en kurdisk motståndsgrupp. Det brott Ehsan anklagades för av den islamiska republiken var att hans åsikter ansågs ”strida mot Gud” – en anklagelse svår att värja sig mot, då det är regimens och regeringens domstolar som fastställer vad som ”strider mot Gud”. I Iran pågår avrättningar varje dag. Det senaste av dessa människorättsbrott bestod i att fem kurdiska aktivister den 9 maj avrättades - Farzad Kamangar, Ali Haiderian, Farhad Wekili, Shirin Alemholi och Mehdi Islamian. Den iranska regimens förtryck mot det kurdiska folket har en extra dimension, då kurderna till skillnad från landets övriga förtryckta hävdar sin nationella självbestämmanderätt. Antalet dödsdömda kurdiska aktivister har ökat de senaste månaderna. I dag står 13 av dem på regimens avrättningslista. De är studenter som anklagas för att vara ”Guds fiende” och hota den nationella säkerheten. Några av de anklagade är kvinnor. Det har pågått protester utanför Iran och inom landet, särskilt i den kurdiska delen, och generalstrejk utlystes den 13 maj.

Även i fängelserna pågår hungerstrejk mot dödsdomarna. Hundratals kurdiska fångar, människorättsaktivister och regimkritiker sitter i fängelserna, anklagade för att hota den nationella säkerheten och att de enligt regimen är ”Guds fiender”. Enligt Unrepresented Nations and Peoples Organisation (UNPO) har 227 kurdiska aktivister, lärare och journalister fängslats trots otillräckliga bevis. Samtliga nekas de en försvarare.

Jag vill fråga utrikesministern:

Vilka åtgärder avser utrikesministern att vidta, exempelvis inom EU, för att stoppa avrättningar av kurdiska aktivister och intellektuella i Iran?