den 6 maj

Fråga

2009/10:790 Rån, hot och våld som arbetsmiljöproblem

av Birgitta Eriksson (s)

till arbetsmarknadsminister Sven Otto Littorin (m)

Att bli utsatt för rån, hot och våld i sitt arbete innebär en djup kränkning och skapar en långvarig känsla av otrygghet hos den anställde. För många innebär det ett men för livet och innebär att vederbörande inte längre kan fortsätta med det arbete man haft. Anställda som hanterar kontanter är särskilt utsatta, vare sig det rör sig om i butiker eller om värdetransporter. I fjol skedde nära 1 200 butiksrån, och det är en siffra som stadigt ökat de senaste åren.

Arbetsmiljöverket satsar nu på butikssäkerhet. Totalt ska verket besöka 3 000 butiker. De arbetsplatser som Arbetsmiljöverket kommer att fokusera på är mindre butiker med upp till fem anställda, särskilt sådana som har kvällsöppet, har ett riskutsatt läge eller som säljer värdesaker. Planeringen av insatsen har skett i samråd med Handels och Svensk Handel.

Arbetsmiljöverkets satsning måste stöttas och vidareutvecklas genom olika initiativ av statsrådet. Arbetsgivaren måste säkerhetsutbilda sin personal. Riskfyllt ensamarbete måste begränsas och en 18-årsgräns för kassaarbete borde införas. Krav på utbildning och säkerhetsarrangemang i samband med värdetransporter måste skärpas. Nya initiativ för att få bort kontanthantering eller göra dessa säkrare måste tas.

Vilka initiativ kring arbetsmiljön avser arbetsmarknadsministern att ta för att minska det problem som rån, hot och våld utgör – inte minst mot butiksanställda och inblandade i värdetransporter?