den 28 april

Fråga

2009/10:760 Vaccination mot hepatit B

av Désirée Pethrus Engström (kd)

till statsrådet Maria Larsson (kd)

Det är snart 20 år sedan Världshälsoorganisationen (WHO) rekommenderade alla länder att vaccinera sina barn mot hepatit B. Trots att över 160 andra länder infört denna allmänna vaccinering har Sverige ännu inte gjort det. Hepatit B orsakar över en halv miljon dödsfall världen över. I Sverige smittas årligen mellan 200 och 350 personer. De allra flesta som smittats är inte medvetna om det och därmed ökar risken för fortsatt smittspridning.

I stället för att vaccinera hela befolkningen har Sverige valt att vaccinera så kallade riskgrupper. Dessa riskgrupper består bland annat av barn som riskerar att smittas av sina mödrar och barn från länder med större risk för hepatit B-smitta. Om man i stället vaccinerar alla barn mot hepatit B slipper barnhälsovården ett omständligt arbete med att identifiera vilka riskgrupperna är. Man slipper också att stigmatisera grupper i onödan. Att utöka det nuvarande barnvaccinationsprogrammet med vaccin mot hepatit B innebär inte heller några praktiska problem eftersom det kan samordnas med dagens vaccinering så att antalet vaccineringstillfällen inte behöver bli fler än i dag.

Just nu pågår en vaccinationsutredning som ska vara färdig i slutet av våren. Det är mycket möjligt att utredningen kommer att föreslå en utökning av det befintliga vaccinationsprogrammet, men innan utredningens förslag blir verklighet kan flera år ha gått.

Med anledning av det ovan anförda vill jag ställa följande fråga till folkhälsoministern:

Vad avser statsrådet att vidta för åtgärder för att inkludera vaccination mot hepatit B i det allmänna barnvaccinationsprogrammet?