den 13 oktober

Fråga

2009/10:76 Turkiets beslut om militär operation i kurdiska områden

av Amineh Kakabaveh (v)

till utrikesminister Carl Bildt (m)

Den turkiska och iranska militären har i åratal bombat gränsområden i irakiska Kurdistan/norra Irak. På landsbygden i dessa områden har jordbruket och infrastrukturen förstörts och miljön tillfogats allvarliga skador. Tusentals oskyldiga människor har dödats - särskilt barn som tagit hand om boskap har mördats och skadats i jakten på PKK och PJAK. Nyligen dödades den tolvårige Ceylan Önkol i ett oprovocerat anfall utfört av den turkiska militären.

Den turkiska regeringen har nu öppnat en fredlig dialog med representanter från olika delar av civilsamhället, däribland med Demokratiska samhällespartiet, DTP, i syfte att lösa minoriteternas mänskliga, kulturella och politiska rättigheter. Under denna process har det turkiska parlamentet med stor majoritet beslutat att tillåta fortsatta militära anfall utanför det egna landets gränser. Av totalt 552 röster röstade 475 för detta beslut. Om Turkiet menar allvar med att anpassa sin lagstiftning och bana väg för en EU-anslutning, ter sig detta beslut minst sagt egenartat från folkrättslig synpunkt. Är det möjligt att i ett parlament i demokratisk ordning fatta beslut om att angripa ett annat land?

Jag vill fråga utrikesministern:

Avser ministern att verka för att Sverige, som enskilt land och som ordförande för Europeiska unionen, markerar och agerar mot beslutet i det turkiska parlamentet?