den 23 april

Fråga

2009/10:748 Deltidsanställd personal inom räddningstjänsten

av Carin Runeson (s)

till arbetsmarknadsminister Sven Otto Littorin (m)

I många av Sveriges kommuner har man i dag akut brist på personal inom den kommunala räddningstjänsten, och i minst ett hundratal av kommunerna känner man stor oro när det gäller bemanningen av räddningstjänsten, som till största delen är uppbyggd på deltidsanställd personal. Genom de nu gällande a-kassereglerna har regeringen väsentligt försämrat förutsättningarna för deltidsbrandmännen/kvinnorna, att utan ekonomisk förlust upprätthålla anställningen inom den kommunala räddningstjänsten i samband med arbetslöshet i huvudanställning. Tidigare hade räddningstjänstens personal möjlighet att få sin anställning klassad som bisyssla med undantag för utryckningarna, men nu är det just utryckningarna som försämringen gäller, i och med att de räknas som deltidsarbete.

Genom det nuvarande regelverket minskas därmed ersättningen från a-kassan, vilket gör att många av ekonomiska skäl avstår från anställning som deltidsbrandman/kvinna. Som en yttersta konsekvens av detta kan en stor del av räddningstjänsten ”i ett slag” slås ut, om framför allt ett dominerande företag i kommunen tvingas till stora uppsägningar, i och med att deltidsanställd personal inom räddningstjänsten helt enkelt inte har råd att vara kvar på grund av nuvarande a-kasseregler. Detta är en säkerhetsrisk och naturligtvis helt oacceptabelt för kommunerna, dess innevånare och besökare. För att framför allt Sveriges småkommuner skall ha en möjlighet att behålla räddningstjänstens personal och vid behov nyanställa, är det angeläget att undantag görs i regelverket för den deltidsanställda räddningstjänstpersonalen.

Kommer ministern att vidta några åtgärder för att säkerställa kommunernas möjlighet att behålla och även nyrekrytera deltidsanställd personal inom räddningstjänsten?