den 18 mars

Fråga

2009/10:660 Barnarbete och kakaohandeln

av Ameer Sachet (s)

till statsrådet Ewa Björling (m)

Konsumtionen av choklad är hög under påsken. Råvaran till choklad är kakao. Chokladtillverkarna uppger själva att större delen av kakaon i deras produkter kommer från Elfenbenskusten och Ghana, de två länder som står för 70 procent av världens kakaoproduktion. Villkoren för arbetarna på odlingarna där är ofta mycket dåliga. Barnarbete förekommer i Elfenbenskusten, men även i Ghana. Människohandeln och barnarbetet är utbrett i Elfenbenskusten. Det har nu gått nio år sedan de stora aktörerna på chokladmarknaden skrev under på att de inte skulle tolerera barnarbete och människohandel, ändå har ingenting hänt.

Barnen som utnyttjas i Elfenbenskusten kommer ofta från utfattiga grannländer som Burkina Faso, Mali och Niger. Ibland har de lockats dit, ibland har deras föräldrar skickat dit dem för att tjäna pengar. Interpol har gjort flera razzior i Elfenbenskusten. Vid den senaste, i juni förra året, räddades 65 barn från slavliknande förhållanden, rapporterar en dansk tidning. Under åren 2006–2009 hittade polisen totalt 300 barn i arbete på plantager. I Elfenbenskusten, som står för 42 procent av världens produktion av kakao, finns 600 000 plantager som säljer kakaon vidare i flera led innan den hamnar i länder som Sverige.

Vilka initiativ via Sverige och EU inom frihandeln avser statsrådet att ta för att få bort människohandel och barnarbete inom kakaoproduktionen?