den 9 mars

Fråga

2009/10:622 Kvinnlig företagsamhet

av Kerstin Haglö (s)

till näringsminister Maud Olofsson (c)

Sverige anses i flera avseenden tillhöra världseliten i jämställdhet. I riksdag och regering har Sverige uppnått en hög grad av jämställdhet, dock inte när det gäller företagandet. Sverige har ett av det mest mansdominerade företagandet i västvärlden. Kvinnorna är i sammanhanget en outnyttjad resurs på arbetsmarknaden. Bara 5 procent av alla förvärvsarbetande kvinnor är företagare jämfört med 13 procent av männen. I mitt eget hemlän Blekinge står kvinnorna för låga 21 procent av företagandet. Ytterligare en orsak till det ojämställda företagandet är att alltför många kvinnor driver sitt företag vid sidan om en anställning. De tar inte steget fullt ut att satsa på sitt företagande på heltid. En bidragande orsak till det är att trygghetssystemen är väl utbyggda för anställda, men de kan sällan utnyttjas av företagare.

Kvinnor är mindre riskbenägna än män. När kvinnor får svara på frågan vad som skulle få dem att våga starta ett eget företag säger en majoritet: ökad trygghet. Att starta eget företag innebär helt enkelt en för stor osäkerhet för kvinnor. För att få fler kvinnor att våga starta företag på heltid kan man från politikens sida framför allt påverka trygghetsförhållandena på arbetsmarknaden.

Mot bakgrund av det vill jag fråga näringsministern:

Avser ministern att vidta några åtgärder för att förändra i trygghetssystemen på ett sådant sätt att heltidsföretagandet blir mer attraktivt för alla företagare men framför allt för kvinnliga företagare?