den 17 februari

Fråga

2009/10:533 Felparkeringsavgiften

av Mats Pertoft (mp)

till statsrådet Åsa Torstensson (c)

Är det rimligt att maximal straffavgift som kommunerna kan ta ut vid olovlig parkering på till exempel en handikapplats är 1 000 kronor? 2004 beslutades denna gräns och det är nu hög tid att justera upp dagens nivå.

Kommunernas möjlighet att själv använda lagen för att lösa de problem som olovlig parkering medför är med dagens lagstiftning mycket begränsad. Att det i förordningen om felparkeringsavgifter (1976:1128) finns en gräns för hur hög felparkeringsavgiften eller kontrollavgiften får vara är kanske rimligt, men att ha en så låg gräns är i min mening orimligt om kommunerna ska kunna använda lagen som ett verktyg för att få bukt med felparkerare.

Det finns kommuner som redan ligger på taket 1 000 kronor och många kommuner har felparkeringsavgifter som sträcker sig upp mot 800–900 kronor. Detta bör ses som ett tecken på att kommunerna anser att det är befogat med avgifter som ligger nära eller till och med högre än dagens övre gräns. Finns det ett förtroende för kommunerna, så är det viktigt att ge dem redskap att fullfölja sitt ansvar.

Det är viktigt att den övre gränsen för parkeringsböter som straffavgift uppdateras löpande för att systemet skall kunna fungera och avskräcka från brott. Till exempel kan avgiftstaket indexregleras.

Min fråga till statsrådet är:

Är statsrådet beredd att ta initiativ till att öka kommunernas möjlighet att angripa problem med olovlig parkering?