den 7 oktober

Fråga

2009/10:49 Utvisningar till failed states

av Bodil Ceballos (mp)

till statsrådet Tobias Billström (m)

Förutom svaga stater har vi också så kallade failed states. Sverige ligger på en hedrande plats 175 av 177 endast omsprunget av två av våra nordiska grannar. Denna rankning görs med jämna mellanrum och utgår från tolv olika faktorer. Under 2009 ligger ett antal av de länder vi skickar tillbaka flyktingar till bland topp 10, till exempel Afghanistan och Irak. Ett land som nu också är aktuellt för utvisningar från Sverige i lite större skala är Burundi som ligger på 24:e plats av 177, det vill säga inte en särskilt hedrande plats.

Kännetecknande för failed states är bland annat att de inte har kapacitet att skydda sin egen befolkning. Även om regeringarna lovar att de ska ta hand om återvändande flyktingar är det inte säkert att de sedan kan skydda dem mot allehanda privata och offentliga förövare på den lokala nivån. Staten har inte alltid kontroll ens över de offentliga myndigheterna på olika nivåer.

De flesta flyktingarna brukar finnas i grannländerna, så också i fallet Burundi. En stor del har fått tanzaniskt medborgarskap, många har tagit sig till USA, en grupp håller på att återvända från grannländerna. Till Sverige har det kommit en liten grupp burundier, däribland människorättsförsvarare. Brotten mot de mänskliga rättigheterna är omfattande i Burundi enligt rankningen. Att skicka motståndare till den nuvarande regimen tillbaka innebär en stor risk att utsätta dessa människor för fara.

Jag vill därför fråga statsrådet:

Avser statsrådet att ta initiativ till ett förtydligande i till exempel regleringsbrevet till Migrationsverket att i bedömningarna särskilt uppmärksamma riskerna med att skicka människor tillbaka till svaga eller failed states?