den 20 januari

Fråga

2009/10:411 Åtgärder mot barnfattigdom

av Britta Rådström (s)

till finansminister Anders Borg (m)

Av 7 kap. 5 § första stycket utsökningsbalken (UB) framgår att den del av lönen som inte får tas i anspråk genom utmätning (förbehållsbeloppet) bestäms med ledning av ett normalbelopp. För första gången på 15 år sänks nu normalbeloppet. Orsaken är att konsumentprisindex för oktober 2009 är lägre jämfört med oktober 2008.

För en ensamstående person blir sänkningen 67 kronor per månad och för makar/sambo 110 kronor per månad. För barn till och med sex år blir sänkningen 35 kronor per månad och för barn från och med sju år 41 kronor per månad. Kronofogden kan konstatera att sänkta normalbelopp innebär att personer som redan lever under ansträngda ekonomiska förhållanden blir utsatta för ytterligare påfrestningar medan effekten för borgenärerna blir snabbare betalning.

Vi har ännu inte sett vidden av den fattigdom som den ekonomiska krisen skapar och hur denna kommer att slå och då särskilt mot barnen. Under 2010 beräknas 13,7 procent av barnen att hamna under fattigdomsgränsen. Värst är utvecklingen för barn till ensamstående, 2010 beräknas det vara hela 23,4 procent av dessa barn som hamnar under den relativa fattigdomsgränsen. Det är alltså nästan vart fjärde barn till ensamstående som kommer att leva i ekonomisk utsatthet under 2010.

Vilka åtgärder avser finansministern att vidta mot den ökade barnfattigdomen och då främst bland barnen till ensamstående föräldrar?