den 23 december

Fråga

2009/10:390 Iranska regimens efterlysningar via Interpol av regimkritiker i exil

av Amineh Kakabaveh (v)

till utrikesminister Carl Bildt (m)

För några dagar sedan spreds nyheten att tolv oppositionella politiker i Iran har hamnat i Interpols register över efterlysta. Nio av dessa personer är bosatta i Sverige efter att ha fått politisk asyl. De nio personerna har alla sina rötter i kurdiska delen av Iran och har en lång historia av kamp mot regimens förtryck i Iran. De har kämpat för en demokratisering av Iran, kvinnors frigörelse och kurdernas rättigheter. Enligt den information som Iran har lämnat ut på Interpols hemsida har dessa personer varit involverade i organiserad brottslighet och terrorism. Detta handlar om en våg av terror från den iranska regimens sida mot sina motståndare utanför Irans gränser.

Att den iranska regimen förtrycker och förföljer oppositionella över hela världen är ingen nyhet. En nyhet är däremot att regimen i Iran efterlyser regimkritiker i exil via Interpol och att Interpol låter registrera och efterlysa dem. Att efterlysa iranska regimkritiker bosatta utomlands är ett försök att tysta den kritik som finns bland iranier i exil. Flera av de efterlysta är EU-medborgare och några är svenska medborgare. Det innebär en möjlighet att svenska medborgare födda i Iran löper risk att gripas av Interpol i ett annat land och utlämnas till Iran. Vad det handlar om är politiskt motiverade efterlysningar och en diktaturs rädsla för kritik.

Min fråga lyder:

Vad avser statsrådet att göra för att skydda svenska medborgare och asylsökande i EU och i Sverige, som är kritiska mot den iranska regimen, från att på grundval av falska anklagelser och med Interpol som redskap bli förföljda, registrerade, efterlysta och sedan utlämnade?