den 16 december

Fråga

2009/10:356 Demokratiskt bakslag i Turkiet

av Anne Ludvigsson (s)

till utrikesminister Carl Bildt (m)

Med den turkiska författningsdomstolens beslut att förbjuda det kurdiska partiet DTP, som har 21 mandat i det turkiska parlamentet och som innehar en majoritet i 99 kommuner i sydöstra Turkiet, tar Turkiet ett stort steg bakåt i sin demokratiska utveckling. Beslutet stänger dörrarna för demokratiska rättigheter och försvårar möjligheten till en fredlig lösning av kurdfrågan. Det är helt oacceptabelt att ett kandidatland till EU förbjuder ett demokratiskt valt parti. DTP har ansträngt sig för att föra en dialog kring den kurdiska frågan med den nuvarande regeringen. I samband med AKP-regeringens offentliggörande av sitt nya partiprogram ”öppenhet mot kurder”, inträdde Turkiet i en process som många inte trodde var möjlig. AKP uppgav att den nya processen skulle innebära fler rättigheter för kurderna och andra minoritetsgrupper i landet. När kurdfrågan för första gången togs upp i det turkiska parlamentet väcktes stora förhoppningar bland alla demokratiska krafter, både nationellt och internationellt.

Vi ser nu hur oroligheterna och våldet ökar dag för dag både i Istanbul och i sydöstra Turkiet, och som alltid kommer kvinnor och barn att drabbas hårdast. Det är viktigt att Sverige och EU visar att man bryr sig och ställer tydliga krav på den turkiska regeringen om förändringar för demokrati och mänskliga rättigheter. Sverige måste stå upp för demokratiska och mänskliga rättigheter i både ord och handling. 

Kommer utrikesministern att verka för att både Sverige och EU inleder samtal med AKP-regeringen om nödvändiga konstitutionella förändringar i Turkiets grundlag och även för att föra dialog med företrädare för DTP?