den 10 december

Fråga

2009/10:324 Förändring av semesterlagen

av Christina Oskarsson (s)

till statsminister Fredrik Reinfeldt (m)

Statsministern besvarade i riksdagen den 26 november en fråga om förändringarna i semesterlagen. Statsministern menade i sitt svar att dessa utgick från ”hur vi har uppfattat att den svenska modellen ska fungera”. Statsministern ansåg att det var ett ansvarsfullt sätt att utveckla våra regelsystem och tog fasta på människors behov av trygghet och långsiktighet. Han försäkrade att syftet inte var att rikta udden mot någon utanför arbetsmarknaden.

Det är dock alldeles tydligt att de ändrade reglerna drabbar långtidssjukskrivna och slår särskilt hårt mot kvinnor, eftersom de i större utsträckning än män är sjukskrivna på hel- eller deltid. Dessutom kan den förändrade beräkningen av semesterlön och uttag av sparad semester komma att drabba enskilda arbetstagare särskilt svårt beroende på till exempel löneutveckling och grad av sysselsättning över tiden. Återigen är kvinnor en utsatt grupp, eftersom de i större utsträckning än män arbetar olika typer av deltider.

Därutöver får arbetsgivaren ensidigt välja vilken beräkningsmetod som ska tillämpas för de anställda, vilket naturligtvis innebär att vissa arbetsgivare systematiskt kommer att välja den metod som ger lägst semesterlön.

Detta är knappast förenligt med ansvarsfull politik som utgår från trygghet och långsiktighet. Det är inte heller förenligt med den svenska modellen, som utgår från kollektivavtal tecknade av arbetsmarknadens parter.

Avser statsministern att vidta åtgärder för att vi ska få en semesterlag som utgår från människors behov av trygghet och långsiktighet?