den 2 december

Fråga

2009/10:269 Kadmium i livsmedel

av Wiwi-Anne Johansson (v)

till jordbruksminister Eskil Erlandsson (c)

Kadmium klassas som en mycket giftig tungmetall som finns naturligt i jorden samt tillförs marken genom luften, från avloppsslam och via handelsgödsel. Halterna av kadmium i matjord har ökat med mer än 30 procent sedan 1990-talet. Människan tar upp kadmium främst genom sitt matintag. Baslivsmedel såsom potatis, grönsaker och rotfrukter är livsmedel som har ett relativt högt innehåll av tungmetallen. I och med att halveringstiden på kadmium är tiotals år ökar mängden i kroppen successivt med åldern.

Nya forskningsresultat visar att kadmium är farligare än man tidigare trott. Det europeiska livsmedelsverket Efsa har sänkt de rekommenderade gränsvärdena för kadmium i maten med två tredjedelar. 5–10 procent av Sveriges befolkning äter så mycket kadmium att det i längden kan resultera i njurskador, benskörhet och eventuellt cancer. För mycket kadmium kan leda till hormonförändringar och fosterskador.

För att minska hälsoriskerna måste tillförseln av kadmium sålunda bli mindre. Genom att reducera användningen av handelsgödsel med höga halter av kadmium, minskas mängden kadmium i matjorden. Därför har Sverige haft en skatt på kadmium. Denna skatt har nu slopats då regeringen avskaffat skatten på handelsgödsel.

Med anledning av detta vill jag fråga jordbruksministern:

Vad avser jordbruksministern att göra för att kompensera för den eventuellt ökade användningen av handelsgödsel med höga kadmiumhalter och för att följa de nya rekommendationerna från Efsa?