den 2 december

Fråga

2009/10:267 Burma och den borgerliga regeringen

av Matilda Ernkrans (s)

till statsrådet Gunilla Carlsson (m)

För en tid sedan debatterade Sveriges riksdag svensk biståndspolitik. En borgerlig riksdag röstade med sju rösters övervikt emot att regeringens Burmapolitik ska stödja gränsöverskridande insatser.

Jag hade hoppats på riksdagens stöd för reservation (s,v,mp) och bifall till U 291 med följande innehåll:

 ”Sedan 60 år pågår ett lågintensivt inbördeskrig i Burma som framför allt har drabbat landets etniska minoriteter. Speciellt svår är situationen i östra Burma med omfattande övergrepp på de mänskliga rättigheterna och med stora flyktingströmmar som följd. Längs med gränsen mot Thailand lever hundratusentals burmeser i intern flykt. I ett försök att bekämpa motståndsgrupper har militären skurit av befolkningen i dessa områden från försörjningsmöjligheter och tillgång till sjukvård och utbildning. Närheten till Thailand gör att hjälpinsatser kan organiseras av burmesiska exilorganisationer som tar sig över gränsen. Sjukvårdare och lärare tar sig in i landet till fots med hjälpsändningar. Det kan tyckas vara en självklarhet att livsviktiga insatser ska få stöd och vi anser att Sverige ska bidra till detta. Men var den svenska regeringen står i frågan är oklart. Sidas och UD:s Burmastrategi är hemligstämplad och det finns därmed liten transparens kring regeringens Burmapolitik.”

Biståndsministern hade inte tid att ta debatten om Burma just då, därför vill jag fråga statsrådet:

Vilken är statsrådets och regeringens Burmapolitik och ingår gränsöverskridande insatser i politiken, trots riksdagens avslag?