den 12 november

Fråga

2009/10:190 Polisens möjligheter att bekämpa brott

av Thomas Bodström (s)

till justitieminister Beatrice Ask (m)

Under en lång tid har de brottsbekämpande myndigheterna i varierande grad kunnat använda trafikdata i sin brottsbekämpning. Sådana data har sparats av trafikoperatörerna. Sådana uppgifter om bland annat telefontrafik har visat sig ha direkt avgörande betydelse för att bekämpa grov brottslighet som till exempel mord och människohandel. Både av tekniska skäl och andra skäl behöver trafikoperatörerna inte längre spara på trafikdata. Därför är det av stor vikt att regeringen kommer tillbaka till riksdagen med ett förslag som ålägger alla operatörer att spara trafikdata. Det kravet finns även från EU. Utan lagstiftning tappar svensk polis ett av sina viktigaste vapen för att bekämpa den organiserade brottsligheten.

I en interpellationsdebatt menade Beatrice Ask att den väldigt långa eftersläpningen i lagstiftningen som regeringen har skuld till beror på att regeringen hellre diskuterar helhetsgreppet än att genomföra den nödvändiga lagstiftningen. Hon sade: ”Att vi nu diskuterar helhetsgrepp innebär inte någon försämring av polisens möjligheter att få tillgång till trafikuppgifter. Teleoperatörerna lagrar redan trafikuppgifter enligt gällande regler.”

Problemet är att lagstiftningen inte ålägger teleoperatörerna någon lagring, snarare tvärtom. Redan nu har teleoperatörer som Bahnhof och Tele2 meddelat att de inte sparar trafikdata. Detta är naturligtvis en klar försämring av polisens möjligheter att få tag i trafikuppgifter, tvärt emot vad justitieministern sagt. Jag vill fråga Beatrice Ask.

Kommer justitieministern att vidta åtgärder snarast för att teleoperatörerna inte ska göra sig av med trafikdata, vilket kommer att leda till att polisens arbete väsentligt försämras?