den 18 september

Fråga

2009/10:16 Ungdomars kunskaper om sina rättigheter på arbetsmarknaden

av Désirée Liljevall (s)

till utbildningsminister Jan Björklund (fp)

De närmaste åren lämnar de största ungdomskullarna sedan fyrtiotalistgenerationen gymnasieskolan, men de möter inte bara ett samhälle med historiskt hög ungdomsarbetslöshet, utan även en arbetsmarknad som i allt högre grad präglas av ett högt arbetstempo, stress och kortare anställningsperioder.

En hög arbetslöshet leder till att det blir en hårdare konkurrens om de jobb som finns att tillgå, men det innebär även en ökad risk för att just ungdomar kan komma att utnyttjas på arbetsmarknaden på grund av bristande kunskaper om löne- och arbetsvillkor. I augusti 2009 rapporterade LO att ungdomars samtal till fackets hjälptelefon hade ökat med hela 72 procent jämfört med 2008. Ett av flera problem som LO påtalar är att sommarjobbande ungdomar under senare år tvingas provjobba gratis i allt större utsträckning. Det är så vanligt förekommande att en majoritet av ungdomarna tror att det går till så. Detta är oroväckande. Det stora antalet unga människor som ringer fackets hjälptelefon är ett tecken på att det finns en utbredd okunnighet bland ungdomar om fackliga rättigheter och arbetsmiljövillkor. Det är ett problem, framför allt för ungdomar, men även för samhället i sin helhet. Ungdomar ska inte behandlas som andra klassens arbetstagare, i stället bör deras ställning på arbetsmarknaden stärkas. Ett sådant steg skulle kunna vara att redan på högstadienivå integrera kunskaper om svensk arbetsmiljörätt och arbetsvillkor i undervisningen.

Mot bakgrund av dagens arbetsmarknadsförhållanden vill jag fråga ministern:

Avser utbildningsministern att vidta några åtgärder för att stärka ungdomars kunskap om svensk arbetsmiljörätt och arbetsvillkor på högstadiet och i gymnasieskolan?