den 22 oktober

Fråga

2009/10:122 Skattebeläggning av prästlönetillgångarna

av Göran Persson i Simrishamn (s)

till kulturminister Lena Adelsohn Liljeroth (m)

En viktig finansieringskälla för arbetet med att långsiktigt underhålla våra kyrkor har under lång tid varit de så kallade prästlönetillgångarna, det vill säga skog, jord och kapital som förvaltas av kyrkan. Även en utjämning mellan stiften har kunnat förekomma. Millenniereformen mellan kyrka och stat innebar bland annat att riksdagen beslöt att prästlönetillgångarna inte skulle beskattas under en tioårsperiod 2001-2010.

Om och när prästlönetillgångarna beläggs med skatt efter årsskiftet förlorar församlingarna viktiga medel till underhåll av kyrkobyggnaderna, vilket är mycket oroande. En förlängning av undantaget eller annan ordning för kulturarvets skull förutsätter dock ett nytt riksdagsbeslut.

Rätten till tjänstledighet för förtroendeuppdrag inom Svenska kyrkan är av oerhört stor demokratisk vikt om kyrkan framöver ska kunna rekrytera förtroendevalda inom alla samhällsgrupper. Inte minst viktigt är det för kulturarvet. Denna lagstiftning ligger under Kulturdepartementet.

Övergångsbestämmelsen om lagen om skattefrihet och tjänstledigheten, som Kulturdepartementet har det övergripande ansvaret för, löper ut i och med utgången av 2009. Men ännu har regeringen inte tagit något initiativ till att riksdagen ska hantera övergångstidens utlöpning.

Min fråga till kulturministern är därför:

Vilket initiativ är kulturministern beredd att ta i syfte att hantera övergångstidens utlöpning?