den 16 oktober

Fråga

2009/10:103 Befattningen som kulturråd i Tokyo

av Kerstin Engle (s)

till utrikesminister Carl Bildt (m)

Regeringen har avvecklat ambassaden i Colombo och generalkonsulaten i Kaliningrad, Kanton, Los Angeles och New York. Det svenska kulturhuset i Paris var starkt hotat av nedläggning, men efter kraftiga protester får kulturhuset leva vidare. Nu finns det farhågor att besparingsivern kommer att drabba även svenska ambassaden i Tokyo. Sedan fyra år tillbaka har ambassaden en kulturrådstjänst – vilket japanska myndigheter har noterat med stor tillfredsställelse. Tjänsten har haft stor PR-mässig betydelse. Japanerna är som bekant mycket stolta över sin kultur och har sett tjänsten som ett symboliskt stärkande av banden mellan Sverige och Japan.

Sedan en tid finns en kulturrådspost i Peking och enligt uppgift förs nu diskussioner på UD och Kulturdepartementet om att man – i stället för att ha en fast kulturrådspost i Tokyo – ska ha en kulturrådstjänst som flyttas runt mellan olika länder i Asien som en stafettpinne.

När nedläggningen av det svenska kulturhuset i Paris var aktuellt, uttalade Svenska institutets Olle Wästberg sig i pressen och sade: "Att stänga det vore en signal om kulturellt ointresse som jag inte tror att regeringen vill sända."

Att dra in kulturrådsposten i Tokyo skulle sända samma signal till myndigheterna i Japan, världens andra ekonomi. Har vi verkligen råd med det? Med tanke på att Tokyo är en av de "heta" kulturstäderna för kreativa människor från hela världen, och många svenska konstnärer, författare med flera vill få chans till japanska kontakter, vore det förödande även ur kulturell synvinkel att dra in tjänsten.

Med anledning av ovanstående är min fråga om inte en sådan kortsiktig besparing blir en stor förlust för Sverige och det svenska kulturutbytet och missade möjligheter till export av svensk kultur, och om utrikesministern därför bör verka för att posten som kulturråd i Tokyo blir kvar.