den 27 augusti

Fråga

2009/10:1003 Myggbekämpning i nedre Dalälven

av Mikael Oscarsson (kd)

till miljöminister Andreas Carlgren (c)

Sommarens myggbekämpning i nedre Dalälven har varit framgångsrik. Till skillnad från förra sommaren har människor kunnat vistas ute i år. Men ännu finns det orosmoln på himlen. Det nuvarande tillståndsförfarandet för BTI har beklagliga begränsningar, så att det exempelvis bara ges tillstånd till ett visst antal bekämpningstillfällen, även om fler skulle behövas. Jag menar att tillståndet borde vara åtminstone femårigt och bekämpningar kunna sättas in som vore det fråga om brand – det vill säga omgående vid behov och utan att yttrande först ska inhämtas från alla berörda myndigheter och instanser.

Den senaste bekämpningen av Sticticusmyggans larver blev nödvändig sedan Dalälven började stiga igen den 19 juli på grund av kraftiga regn i Dalarna. Om det skulle uppstå ytterligare ett eller kanske två insatsbehov före höstkylan behöver Kemikalieinspektionen kunna ge nytt tillstånd och regeringen bekräfta beslutet – alltihop inom 24 timmar. Mer tid finns inte om larverna ska hinna bekämpas innan de utvecklats till myggor på vingar. Nu krävs årliga ansökningar om tillstånd för BTI-insatser i definierade områden vid nedre Dalälven. År 2009 överklagade Naturvårdsverket bekämpning i naturreservaten och fördröjde insatserna i flera veckor. Påföljden blev att folk inte kunde vistas ute under stora delar av sommaren, boskapen led och turismföretag fick stänga.

Nu behövs det ett politiskt helhetsansvar kring myggproblematiken i nedre Dalälven. Ansvaret är nationellt då Sticticus nu sprids till andra delar av landet – trots att BTI är effektivt och bara påverkar mygg.

Vilka åtgärder avser miljöministern att vidta gällande ekonomi och tillståndsgivning för myggbekämpningen i nedre Dalälvsområdet?