den 11 november

Interpellation

2009/10:98 Inkomstskillnaderna mellan kvinnor och män

av Ulla Andersson (v)

till integrations- och jämställdhetsminister Nyamko Sabuni (fp)

Under den nuvarande mandatperioden har inkomstskillnaderna mellan kvinnor och män ökat. Förklaringen till de ökade inkomstskillnaderna beror inte på några dramatiska förändringar i löneutvecklingen. Tvärtom visar Medlingsinstitutets statistik att timlöneskillnaden mellan kvinnor och män på arbetsmarknaden som helhet minskat något under perioden. Skillnaden kan inte heller förklaras av förändringar i andelen heltidsarbetslösa kvinnor respektive män. Tvärtom har den snabbt stigande arbetslösheten hittills drabbat män i högre grad än kvinnor, enligt SCB:s arbetskraftsundersökning.

Det är försämringarna av sjukförsäkringen, arbetslöshetsförsäkringen, föräldraförsäkringen i kombination med uteblivna höjningar av underhållsstödet och bostadsbidraget som gjort att de ekonomiska skillnaderna mellan kvinnor och män ökat. Gruppen kvinnor har drabbats hårdare av lägre ersättningsnivåer och strängare villkor för ersättning, eftersom de oftare än gruppen män är visstidsanställda, deltidsarbetande, föräldralediga, ensamstående med barn och långtidssjukskrivna.

Försämringarna i de för välfärden grundläggande försäkringssystemen har genomförts bland annat för att finansiera stora skattesänkningar som framför allt gynnat högavlönade. Skattesänkningarna har fördelats så att 57 procent har gått till män och 43 procent till kvinnor.

Med hänvisning till ovanstående vill jag ställa följande fråga till ministern:

Avser ministern att vidta några åtgärder för att minska inkomstskillnaden mellan kvinnor och män och i så fall vilka?