den 23 oktober

Interpellation

2009/10:53 Stora barngrupper i förskolan

av Matilda Ernkrans (s)

till utbildningsminister Jan Björklund (fp)

En väl fungerande barnomsorg är en viktig förutsättning för Sveriges tillväxt och konkurrenskraft, både genom att den upprätthåller möjligheten att förvärvsarbeta och för att förskolan är det första steget för det livslånga lärandet. Under det borgerliga regeringsinnehavet har satsningen på mer personal i förskolan emellertid avbrutits.

Det har resulterat i att antalet barn per anställd ökar – från 5,1 barn per anställd 2006 till 5,3 barn 2008. Barngrupperna blir nu större, vilket sannolikt försämrar kvaliteten.

Regeringen ville inte prioritera ökade resurser till kommunsektorn under 2009, trots att kommunernas skatteintäkter fallit kraftigt. På många håll har man därför tvingats säga upp personal, bland annat lärare. I hälften av landets kommuner väntar ytterligare nedskärningar inom skolan. Regeringens engångsutbetalning till Sveriges kommuner och landsting på 10 miljarder kommer för sent. Uppsägningarna har redan ägt rum.

Oroliga föräldrar har kontaktat mig angående de stora barngrupperna. Bland annat har jag fått höra att de så kallade 15-timmarsbarnen numera räknas som ”halva barn”. Tidigare har 15-timmarsbarnen räknats som ”hela” barn och därmed upptagit en hel plats i förskolegruppen. I och med att barnen nu ”halveras” kan kommunerna trycka in dubbelt så många 15-timmarsbarn i gruppen. Det här är förstås ett desperat grepp från kommunerna för att få det hela att gå ihop.

Jag vill därför fråga:

Hur ser utbildningsministern på kommunernas agerande för att få ekonomin att gå ihop inom förskolan och avser utbildningsministern att ta något initiativ i sammanhanget?

Vilket besked kan utbildningsministern ge oroliga föräldrar som ser kvaliteten i sina barns förskola försämras?