den 21 maj

Interpellation

2009/10:497 Privatiseringar och avregleringar av grundläggande samhällsfunktioner

av Lena Hallengren (s)

till statsrådet Åsa Torstensson (c)

Det sköljer en privatiserings- och avregleringsvåg över Sverige. Under mandatperioden har den ena grundläggande samhällsfunktionen efter den andra på trafikutskottets område lagts i händerna på en nyckfull marknad. Järnvägstrafiken och Bilprovningen är redan ute på marknaden och får de borgerliga partierna fortsätta att regera står bland annat kollektivtrafiken och körkortsproven på tur.

Den moderatledda regeringen har avregleringar som standardmetod att åstadkomma effektivitet inom olika sektorer. Den grundläggande tanken är lika enkel som bristfällig: Avreglering ger alltid upphov till ökad konkurrens, vilket leder till lägre priser och ökat utbud.

Men marknader är betydligt mer komplexa än så. Huruvida en avreglering leder till önskvärt resultat beror på hur marknaden är konstruerad. Avreglerar man en marknad som präglas av betydande stordriftsfördelar och systemeffekter är det mycket mer troligt att man får den motsatta effekten, det vill säga kraftigt ökade priser och minskat utbud. Någon sådan nyanserad bild av avregleringar vill dock de borgerliga inte kännas vid, utan de tycks mena att metoden har absoluta fördelar som gäller i alla lägen.

Detta ger intrycket att de borgerliga partierna drivs av ideologiska snarare än rationella överväganden när de fattar sina beslut. Det är en extrem ståndpunkt som har sin närmaste motsvarighet i Margaret Thatchers privatiseringshysteri i 1980-talets Storbritannien.

Mot bakgrund av ovanstående är mina frågor till statsrådet:

Kan statsrådet garantera att avregleringen av Bilprovningen inte leder till högre priser och minskad stationstäthet i gles- och landsbygd och vilket underlag åberopar i så fall statsrådet som stöd för sin uppfattning?

Kan statsrådet redogöra för konkreta internationella exempel som visar att en avreglerad kollektivtrafikmarknad leder till ökat utbud och lägre priser?

Avser statsrådet att aktualisera ett auktionsförfarande när det gäller fördelning av bankapacitet och kan statsrådet i så fall redogöra för på vilket sätt det skulle gagna den regionala kollektivtrafikens möjlighet att konkurrera om spårutrymme?

Har statsrådet gjort någon bedömning av om de samlade avregleringarna och privatiseringarna gynnar gles- och landsbygd?