den 23 oktober

Interpellation

2009/10:48 Kriminalisering av köp av sexuella tjänster i Europa

av Thomas Bodström (s)

till justitieminister Beatrice Ask (m)

Det svenska ordförandeskapet i EU ger stora möjligheter att driva både det lagstiftande och det politiska arbetet framåt. I förslaget till det nya rättsliga programmet för de kommande fem åren i EU är ambitionsnivån tyvärr alltför låg, som när det gäller bekämpandet av människohandel.

Mörkertalet är stort för hur många kvinnor och barn som varje år säljs som sexslavar till Europa. Men det rör sig troligtvis om hundratusentals. Sexslavhandel är inte bara oerhört inkomstbringande utan även mer riskfritt än både vapen- och droghandel. Dessutom kan ”varan” eller offret återanvändas om och om igen. Det gör människohandel till en avskyvärd företeelse.

En central del i att bekämpa människohandel med sexuella ändamål är att bekämpa prostitution. Det finns inte bara ett klart och tydligt samband mellan människohandel och prostitution. Om efterfrågan på köp av sexuella tjänster bekämpas minskar också människohandeln. Den svenska sexköpslagstiftningen är ett bra exempel på hur prostitution bekämpas. De kvinnor, unga flickor, män och pojkar som säljer sina kroppar befinner sig i vanmakt på grund av drogberoende, fattigdom eller annan utsatthet. Därför är det viktigt att en gång för alla sluta tala om begrepp som frivillighet i dessa fall!

Det är häpnadsväckande att inte detta perspektiv finns med i diskussionen för EU:s kommande rättsliga plan för de kommande fem åren, det så kallade Stockholmprogrammet, där människohandel nämns som en prioriterad fråga. Den svenska regeringen upplevs som passiv i frågan.

På vilka sätt avser justitieministern att inom ramen för ordförandeskapet i ministerrådet och som medlemsland i EU föra upp frågan om kriminalisering av köp av sexuella tjänster?