den 21 oktober

Interpellation

2009/10:38 Polisens agerande vid oroligheter och hantering av anmälningar mot polisen

av Jacob Johnson (v)

till justitieminister Beatrice Ask (m)

I Uppsala liksom i andra storstäder med utsatta, segregerade bostadsområden har det under den senaste tiden inträffat oroligheter med bland annat bilbränder. Jag och andra riksdagsledamöter från länet har deltagit i olika möten efter det inträffade, till exempel vid ett möte i Gottsunda som Samarbetsorganisationen för invandrarföreningar i Uppsala (SIU) anordnande. Där fick vi höra gripande berättelser om hur Gottsundabor känner sig kränkta av polisens agerande genom att polisen agerat olika mot personer av svensk eller utländsk bakgrund. Vi var över partigränserna eniga med att detta är oacceptabelt. Tyvärr stämmer dessa Gottsundabors upplevelser med till exempel Brottsförebyggande rådets rapport Diskriminering i rättsprocessen (2008:4). I denna rapport konstateras att det förekommer att poliser bemöter personer med utländsk bakgrund med kränkande benämningar i samband med kontroller, att personer med utländsk bakgrund lättare blir misstänkta för brott, att poliser är mer benägna att avfärda kvinnor som anmält våldtäkt om de har utländsk bakgrund, att personer med utländsk bakgrund häktas på lösare grunder etcetera.

Många personer med utländsk bakgrund (och även en del med inhemsk), till exempel i Gottsunda, känner igen sig i detta. Så får det inte vara. Poliserna behöver bättre insikt och utbildning i dessa frågor. Det är en av anledningarna till att Vänsterpartiet föreslår att blivande poliser ska genomgå en treårig högskoleutbildning. Det är inte heller acceptabelt att det är polisen själv som utreder anmälningar mot enskilda polismän för till exempel felaktigt agerande mot personer med utländsk bakgrund. Det bör en fristående myndighet göra, vilket vi också föreslår från den 1 juli 2010 i årets budgetmotion.

Mot bakgrund av ovanstående vill jag fråga:

1. Vilka åtgärder avser justitieministern att vidta för att polisen inte ska uppträda diskriminerande mot personer med utländsk bakgrund?

2. Vilka åtgärder avser justitieministern att vidta för att säkerställa högsta möjliga trovärdighet när det gäller hanteringen av anmälningar mot polisen?

3. Vilka åtgärder avser justitieministern att vidta för att polisen ska ha tillräcklig utbildning om hur polisen bör agera på ett sakligt icke-diskriminerande sätt?