den 28 april

Interpellation

2009/10:342 Åtgärder för utbildning och jobb till unga människor

av Carina Adolfsson Elgestam (s)

till arbetsmarknadsminister Sven Otto Littorin (m)

Den 17 mars 2010 rapporterade Dagens Industri att arbetslösheten är den högsta sedan början av 1990-talet, men ändå får allt färre arbetslösa utbildning. Enligt siffror som Dagens Industri tagit del av från Arbetsförmedlingen är i dag 458 000 arbetslösa i Sverige. Men bara 5 895 deltar i en kvalificerad arbetsmarknadsutbildning. Det är ett problem regeringen bör hörsamma och agera utifrån.

Vi vet att ungdomar ofta drabbas hårt när arbetsmarknaden försämras. I dag står över 100 000 unga i åldern 20–24 år utanför både arbetsmarknad och utbildningssystem enligt uppgifter från Ungdomsstyrelsen. Det är en oroväckande hög siffra. Under lågkonjunkturen tvingas allt fler unga ta hjälp av socialbidrag. I mitt eget hemlän Kronoberg har antalet hushåll i Ljungby kommun under 25 år med försörjningsstöd ökat med 84 procent. Enligt socialförvaltningen i Ljungby har dessa ungdomar det gemensamt att de har svag eller ingen anknytning till arbetsmarknaden.

Den enskilt viktigaste orsaken till att unga inte får jobb är bristande utbildning. Många av dem som står långt ifrån arbetsmarknaden saknar grundläggande utbildning från gymnasiet och ibland till och med från grundskolan. Arbetsförmedlingen beräknar att totalt 120 000 unga kommer ut på arbetsmarknaden mellan 2009 och 2012 utan slutbetyg från gymnasiet. Behovet av extraordinära insatser för att möta deras utbildningsbehov är därför stort.

Kampen mot arbetslösheten är helt avgörande för svensk ekonomi. Fler jobb till unga bygger Sverige starkt. Därför är riktade insatser till våra ungdomar så viktiga. Vid en granskning av regeringens ungdomsgaranti ser man uppenbara brister. Ungdomsgarantin erbjuder i dag inte tillräckliga möjligheter till praktik och utbildning. Av de nästan 100 000 ungdomar som befinner sig inom ungdomsgarantin är det enbart ca 10 procent som har någon form av praktik, resten befinner sig i passiva åtgärder som jobbcoachning, enligt uppgifter från Arbetsförmedlingen. Risken är stor att många ungdomar under de närmaste åren kommer att ha stora problem att få jobb – och att det första mötet med arbetsmarknaden blir en besvikelse om inte åtgärder sätts in i tid. Många unga som saknar arbete och står långt ifrån arbetsmarknaden har inte fullständig gymnasieexamen. Det försämrar avsevärt deras möjligheter att få jobb.

Mot denna bakgrund vill jag fråga arbetsmarknadsministern:

Avser ministern att vidta några åtgärder för att se över arbetsmarknadsåtgärderna inom ungdomsgarantin?

Avser ministern att verka för att särskilda resurser tillförs för att fler ungdomar ska få möjlighet att få en fullständig gymnasieexamen?