den 12 april

Interpellation

2009/10:332 Regeringens jämställdhetsarbete

av Ann-Christin Ahlberg (s)

till arbetsmarknadsminister Sven Otto Littorin (m)

I år var det 100-års jubileum för den internationella kvinnodagen. En hel del har hänt i Sverige sedan man firade denna dag för första gången. Barnomsorg, äldreomsorg och en bra föräldraförsäkring är några beslut som drivit jämställdheten mellan män och kvinnor framåt. Ett av Sveriges främsta varumärken är att vi är ett land som är jämställt.

Tyvärr finns det en hel del kvar att göra inom jämställdhetsområdet. Inom arbetslivet råder fortfarande stora skillnader. Till exempel har vi ännu inte nått målet om lika lön för lika arbete. För likvärdigt arbete och likvärdigt kompetenskrav betalas för varje hundralapp till män endast 93 kronor till kvinnor. Slutsatsen av detta kan endast vara att kvinnors arbete värderas lägre än mäns.

Vi vet att kvinnor som grupp diskrimineras på arbetsmarknaden bland annat för att de blir föräldrar, oavsett om de har barn eller inte, medan män premieras vid föräldraskap.

I dag tar drygt 22 procent av papporna ut pappadagar, en ökning med knappt 1 procentenhet från år 2008. Med den takten kommer det att dröja 51 år innan föräldrarna delar lika på föräldraförsäkringen. Detta är förödande för jämställdheten inom arbetslivet då det leder till negativa konsekvenser för kvinnor när det gäller rekrytering, befordran och löneutveckling i arbetslivet och en negativ utvecklig av pensionen.

Orättvisorna i arbetslivet bidrar till att klyftan mellan kvinnor och män består livet ut. Sverige är inte i topp längre när det gäller jämställdhet på arbetsmarknaden och regeringens nuvarande politik gör inget för att jämna ut klyftorna.

Med anledning av detta vill jag fråga arbetsmarknadsministern vilka initiativ han avser att ta för att säkerställa en rättvis arbetsmarknad mellan kvinnor och män.

Jag vill också veta vilka initiativ arbetsmarknadsministern avser att ta för att arbetslivet ska anpassas efter att småbarnsföräldrar, pappor och mammor, har ett gemensamt ansvar för barnen och att fler pappor tar ut föräldraledighet.