den 9 april

Interpellation

2009/10:329 Utsikterna för arbetsmiljöarbetet

av Torbjörn Björlund (v)

till arbetsmarknadsminister Sven Otto Littorin (m)

”Regeringen har aviserat kraftiga åtgärder för att minska den statliga byråkratin. Som ett led i denna process minskas Arbetsmiljöverkets anslag med 50 miljoner kronor 2007, med 100 miljoner kronor 2008 och med 155 miljoner kronor 2009.”

Så skrev den borgerliga regeringen i sin första budget. Vi får nu rapporter om att antalet inspektioner minskar drastiskt, tusentals färre insatser görs. Det finns många risker med detta, dels att de inspektioner som görs inriktas på mer akuta åtgärder, ”måsteåtgärder”, och mindre med långsiktiga förebyggande insatser, dels att färre arbetsplatser över huvud taget omfattas av tillsynen.

Effekterna av nedrustningen av det förebyggande arbetsmiljöarbetet kan dröja. På enskilda arbetsplatser kan arbetsmiljöarbetet ändå hålla god standard. Risken är dock att säkerhetstänkandet långsamt minskar när samhällets uppmärksamhet försämras. Effekterna av denna nedrustning ser vi kanske först vid nästa högkonjunktur eller än senare.

Det är också anmärkningsvärt hur den borgerliga regeringen ser på arbetsmiljöarbete, det avfärdas som ”statlig byråkrati”. Detta är signaler som sänds ut till statliga myndigheter och till arbetslivet. Det är samma linje som regeringen har i till exempel uppföljningen av Lavaldomen. Facklig och statlig tillsyn är byråkrati som ska sopas undan.

Samtidigt har vi en annan bild som tränger sig på. Stress och underbemanning minskar utrymmet för en god säkerhetskultur. Hög arbetslöshet gör att fler känner sig tvingade att gå till jobbet trots hälsoproblem och nedsatt arbetsförmåga. Under fyra dagar i mitten av mars omkom tre människor i byggbranschen. Riskerna i arbetslivet har inte minskat, det finns inget som motiverar den neddragning av tillsynen som den borgerliga regeringen genomfört under mandatperioden. Den borgerliga politikens inriktning står emot verkligheten i arbetslivet.

Den statistik vi nu får om antalet minskade inspektioner borde analyseras djupare. Vilka blir de långsiktiga konsekvenserna på det förebyggande arbetsmiljöarbetet? Vilka blir konsekvenserna av att akut ingripa mot livshotande arbetssituationer?

En haverikommission borde tillsättas med ansvariga myndigheter, forskare och arbetsmarknadens parter. Det krävs nu ett snabbt ingripande från regeringens sida.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga arbetsmarknadsministern om han är beredd att tillsätta en kommission för att utvärdera effekterna av minskade anslag till Arbetsmiljöverket.