den 26 februari

Interpellation

2009/10:269 Teknisk sprit

av Egon Frid (v)

till statsrådet Maria Larsson (kd)

I regeringens lagrådsremiss En ny alkohollag berörs frågan om så kallad teknisk sprit. I förslaget föreslår regeringen att reglerna för tekniska alkoholprodukter ska föras in i alkohollagen i stället för att finnas i en särskild lag (nuvarande 1961:181). Det anförs som skäl att en placering i alkohollagen skulle tydliggöra sambandet med övriga alkoholpolitiskt motiverade regler och syftet att skydda folkhälsan. Jag delar motivet bakom denna lagtekniska lösning.

Däremot vill jag bestämt avstyrka alla förslag om fri handel och tillverkning av preparaten. Särskilt kritisk är jag till förslaget om att avskaffa tillstånden avseende tillverkning av sprit samt vin och öl. De tillståndskrav som funnits i alkohollagen och i lagen om försäljning av teknisk sprit (LFT) har, enligt min mening, möjliggjort att man kunnat kontrollera att preparaten används såväl på ett korrekt sätt som för sitt syfte. I promemorian presenteras inte tillräckliga skäl till varför tillståndssystemet inte kan behållas.

Jag är mycket tveksam till om de nya reglerna, där endast godkännande som upplagshavare enligt lagen om alkoholskatt krävs, kan ge lika goda möjligheter till styrning och en effektiv kontroll till skydd för folkhälsan. De nya reglerna ska göra det enklare att hantera teknisk sprit och den enklare hanteringen kommer i sin tur att öka tillgängligheten. Det finns ett klart samband mellan tillgänglighet och konsumtion av alkoholhaltiga drycker. Jag är därför oroad över att slopade tillståndskrav kan leda till ökad alkoholkonsumtion och sämre folkhälsa.

De mängder alkohol som hanteras som teknisk sprit i Sverige är tio gånger så stora som Systembolagets hela försäljning, räknat som ren alkohol. Det är viktigt att kontrollen av tillverkning, hantering och handel är god och att risken för att alkoholen används för konsumtion minimeras. På grund av de stora mängder som hanteras ställs särskilda krav på kontrollen. Det är i dag oklart hur stort det illegala läckaget av teknisk sprit är i Sverige. Det finns skäl att anta att problemet med svartsprit kommer att öka i omfattning om kravet på inköpstillstånd förändras på det sätt som föreslagits.

Med hänvisning till ovanstående vill jag fråga statsrådet:

1. Hur avser statsrådet att hantera frågan om teknisk sprit och att kontrollen av tillverkning och försäljning säkerställs?

2. Vilka initiativ avser statsrådet att ta för att inte hanteringen av teknisk sprit ska leda till en ökad alkoholkonsumtion och därmed en sämre folkhälsa?