den 28 januari

Interpellation

2009/10:203 Sveriges pensionärsskatt i ett omvärldsperspektiv

av Kurt Kvarnström (s)

till finansminister Anders Borg (m)

Statsrådet har medvetet och systematiskt undergrävt den svenska modellen. En viktig hörnpelare i den svenska modellen är obligatoriska och generella socialförsäkringssystem som bygger på principen om inkomstbortfall. I debatten likställer statsrådet gärna socialförsäkringar med bidrag vilket är helt fel. Den enskilde skaffar sig denna trygghet via arbete som genererar inkomster i form av socialavgifter till trygghetssystemen.

Det tydligaste exemplet på detta är pensionerna. Ingen ska ha högre pension från gemensamma system än han eller hon har arbetat in till, garantipensionärerna undantagna. Arbetslinjen gäller, pension är inte bidrag utan uppskjuten lön! Tanken har varit att pensionen skulle motsvara 60–65 procent av förvärvsinkomsten.

Sverige tillsammans med övriga nordiska länder har varit föregångsländer i Europa och världen i fråga om pensioner. Nu är Sverige det enda land inom gamla EU-15 och bland andra jämförbara välfärdsstater (Norge, USA, Australien) som har en högre beskattning av pensionärer än löntagare. Statsrådet har devalverat Sverige från förebild till eftersläntrare.

Min fråga till finansministern är:

Avser finansministern att utifrån vad som framkommit om beskattningen i jämförbara välfärdsstater verka för att återföra Sverige till den svenska modellen och arbetslinjen där pension uppfattas som uppskjuten lön och där nettoinkomsten för pensionärerna jämfört med nettoinkomsten för löntagare inte snedvrids genom vissa ageranden inom skattesystemet?