den 14 december

Interpellation

2009/10:172 Kunskap om vissa cancerrisker

av Jan Lindholm (mp)

till socialminister Göran Hägglund (kd)

Frågan om hälsobesvär kopplade till så kallade sjuka hus har debatterats till och från i Sverige sedan 1970-talet. Medierna lyfter gärna fram exempel på problemet när någon omständighet gör de drabbade extra intressanta för medierna eller när ett företag som är ansvarigt har behandlat de drabbade på ett orimligt burdust sätt. Problemet med att människors hälsa drabbas av dålig inomhusmiljö är dock inte något som bara finns lite då och då utan är ett konstant problem i vårt byggnadsbestånd.

De hälsobesvär som tydligast kopplas till dålig inomhusmiljö är en kraftig ökning av astma. Kemiska substanser som emitterar från skadat byggmaterial och toxiner som bildas av biologisk aktivitet i byggnader, exempelvis av mögelsvampar och bakterier kan vara såväl vävnadsnedbrytande som immunförsvarsreducerande och cancerogena.

Forskare har identifierat blödande lungor som ett resultat av dålig inomhusluft på små barn med en medelålder på åtta veckor. Forskningen kopplar även koncentrationssvårigheter, problem med ögon, näsa, hals liksom hudproblem och ibland svår huvudvärk till dålig inomhusluft. En del drabbade kan också ha mycket svåra andningsproblem.

Det har även framkommit att många anställda i en del byggnader i Sverige med alvarliga fukt- och mögelproblem har drabbats av cancer. Frågan om cancer som en sjukdomsrisk vid sjuka hus har lyfts tidigare utan att frågan grundligt har utretts. Med tanke på att många av de toxiska ämnen som de mögelarter som är frekventa i allvarligt fuktskadade byggnader bevisligen är cancerogena så är kopplingen inte orimlig. Förmodligen är det en fråga om exponering både i form av förekomstnivå och exponeringstid.

Med anledning av detta ställer jag följande fråga till ministern:

På vilket sätt kommer ministern att se till att kunskapen om cancerrisker på grund av skadlig inomhusluft klarläggs?