Regeringens proposition 2009/10:163

Vissa metrologifrågor Prop.
  2009/10:163

Regeringen överlämnar denna proposition till riksdagen.

Stockholm den 18 mars 2010

Fredrik Reinfeldt

Åsa Torstensson

(Näringsdepartementet)

Propositionens huvudsakliga innehåll

I propositionen föreslås ett bemyndigande till regeringen eller den myndighet regeringen bestämmer om att få meddela föreskrifter om avgifter för kontroll av mätdon och färdigförpackade varor som omfattas av myndighetens tillsyn. Bemyndigandet ska tas in i lagen (1992:1514) om måttenheter, mätningar och mätdon. Vidare föreslås vissa redaktionella ändringar i den lagen för att tydliggöra att svensk rätt är förenlig med EU-rätten.

Lagändringarna föreslås träda i kraft den 1 juli 2010.

1

Innehållsförteckning

1 Förslag till riksdagsbeslut................................................................. 3
2 Förslag till lag om ändring i lagen (1992:1514) om  
  måttenheter, mätningar och mätdon.................................................. 4
3 Ärendet och dess beredning.............................................................. 6
4 Ändring i lagen (1992:1514) om måttenheter, mätningar och  
  mätdon .............................................................................................. 6
  4.1 Bemyndigande att få meddela föreskrifter om  
    avgifter för tillsyn............................................................... 6
  4.2 Skyldigheten att använda vissa måttenheter....................... 7
5 Konsekvenser.................................................................................... 9
Bilaga 1 Utdrag ur sammanfattningen av betänkandet Vissa  
    metrologifrågor (SOU 2007:97) ........................................... 10
Bilaga 2 Utdrag ur betänkandets lagförslag........................................ 11
Bilaga 3 Förteckning över remissinstanserna ..................................... 12
Bilaga 4 Europaparlamentets och rådets direktiv 2009/3/EG av  
    den 11 mars 2009 om ändring av rådets direktiv  
    80/181/EEG om tillnärmning av medlemsstaternas  
    lagstiftning för måttenheter .................................................. 13
Utdrag ur protokoll vid regeringssammanträde den 18 mars 2010......... 17
Rättsdatablad .......................................................................................... 18

Prop. 2009/10:163

2

1 Förslag till riksdagsbeslut Prop. 2009/10:163

Regeringen föreslår att riksdagen antar regeringens förslag till lag om ändring i lagen (1992:1514) om måttenheter, mätningar och mätdon.

3

2 Förslag till lag om ändring i lagen Prop. 2009/10:163 (1992:1514) om måttenheter, mätningar och

mätdon

Härigenom föreskrivs att 1 och 4 §§ lagen (1992:1514) om måttenheter, mätningar och mätdon ska ha följande lydelse.

Nuvarande lydelse

För att uppfylla Sveriges åtaganden enligt avtalet om Europeiska ekonomiska samarbetsområdet (EES-avtalet) skall vad som sägs i denna paragraf gälla vid mätningar, som görs i ekonomiskt, hälsovårdande, skyddande eller administrativt syfte.

Vid mätningar som avses i första stycket skall mätdonen, enligt närmare föreskrifter av regeringen eller den myndighet som regeringen bestämmer, vara graderade i och mätresultaten uttryckta i

1.måttenheter, som ingår i det internationella måttenhetssystem (SI-systemet) som har antagits av Allmänna konferensen för mått och vikt,

2.måttenheter, som har tillåtits för bruk tillsammans med SI- enheter enligt beslut av Internationella kommittén för mått och vikt, eller

3.andra särskilda måttenheter, som får användas enligt Sveriges åtaganden enligt EES-avtalet.

Regeringen eller den myndighet som regeringen bestämmer får i fråga om kommunikationer föreskriva om undantag från andra stycket, om det är förenligt med

Sveriges åtaganden enligt EES- avtalet.

Föreslagen lydelse

1 §

För att uppfylla de förpliktelser som följer av Sveriges medlemskap i Europeiska unionen ska vad som sägs i denna paragraf gälla vid mätningar.

Vid mätningar som avses i första stycket ska mätdonen, enligt närmare föreskrifter av regeringen eller den myndighet som regeringen bestämmer, vara graderade i och mätresultaten uttryckta i

1.måttenheter, som ingår i det internationella måttenhetssystem (SI-systemet) som har antagits av Allmänna konferensen för mått och vikt,

2.måttenheter, som har tillåtits för bruk tillsammans med SI- enheter enligt beslut av Internationella kommittén för mått och vikt, eller

3.andra särskilda måttenheter, som får användas enligt de förpliktelser som följer av Sveriges medlemskap i Europeiska unionen.

Regeringen eller den myndighet som regeringen bestämmer får i fråga om kommunikationer meddela föreskrifter om undantag från andra stycket, om det är förenligt med de förpliktelser som följer av Sveriges medlemskap i Europeiska unionen.

4 §

Tillsyn över efterlevnaden av denna lag och föreskrifter meddelade med stöd av lagen utövas för visst område av den myndighet som regeringen bestämmer.

4

Regeringen, eller efter rege- Prop. 2009/10:163 ringens bemyndigande tillsyns-

myndigheten, får meddela föreskrifter om avgifter för kontroll av mätdon och färdigförpackade varor som omfattas av myndighetens tillsyn enligt första stycket. Avgifterna disponeras av regeringen, eller den myndighet regeringen bestämmer.

Denna lag träder i kraft den 1 juli 2010.

5

3 Ärendet och dess beredning Prop. 2009/10:163

Den 30 november 2006 bemyndigade regeringen chefen för Näringsdepartementet att tillkalla en särskild utredare med uppdrag att utreda reglering, omfattning, ansvar, finansiering, m.m. avseende legal metrologi, spårbar tid och frekvens samt riksmätplatser. Utredningen, som antog namnet Utredningen om legal metrologi, tid och frekvens samt riksmätplatser, överlämnade den 14 december 2007 betänkandet Vissa metrologifrågor (SOU 2007:97). I betänkande föreslås bland annat en ändring av 4 § lagen (1992:1514) om måttenheter, mätningar och mätdon. Förslaget behandlas i denna proposition. En sammanfattning av betänkandet i denna del finns i bilaga 1. Betänkandets lagförslag i denna del finns i bilaga 2. Betänkandet har remissbehandlats. En förteckning av remissinstanserna finns i bilaga 3. En sammanställning av remissyttrandena finns tillgänglig i Näringsdepartementet (dnr N2007/10167/FIN).

I propositionen lämnas också förslag till en konsekvensändring som är nödvändig för att Europaparlamentets och rådets direktiv 2009/3/EG av den 11 mars 2009 om ändring av rådets direktiv 80/181/EEG om tillnärmning av medlemsstaternas lagstiftning för måttenheter (EUT L 114, 7.5.2009, s. 10, Celex 32009L0003) ska vara fullt ut genomfört i svensk rätt. Direktivet återfinns i bilaga 4.

Lagrådet

Ändringarna består dels i att det i lag regleras vad som redan gäller enligt riksdagsbeslut, dels att det görs en redaktionell ändring i syfte att säkerställa fullständigt genomförande av ett direktiv. Några förändringar i sak innebär detta inte. Regeringen anser sammantaget att ändringarna är av sådan beskaffenhet att Lagrådets hörande skulle sakna betydelse.

4Ändring i lagen (1992:1514) om måttenheter, mätningar och mätdon

4.1Bemyndigande att få meddela föreskrifter om avgifter för tillsyn

Regeringens förslag: Riksdagens bemyndigande till regeringen eller den myndighet regeringen bestämmer att få meddela föreskrifter om avgifter för kontroll av mätdon och färdigförpackade varor som omfattas av myndighetens tillsyn ska föras över till lag.

Utredningens förslag: Överensstämmer delvis med regeringens.  
Utredningen föreslog dock att bemyndigandet endast skulle omfatta  
mätdon.  
Remissinstanserna: Ekonomistyrningsverket (ESV) tillstyrker för-  
slaget. Övriga remissinstanser har inte haft något att erinra mot förslaget. 6

Bakgrund: Enligt 8 § förordningen (1993:1066) om måttenheter, mät- Prop. 2009/10:163 ningar och mätdon får Styrelsen för ackreditering och teknisk kontroll

(Swedac) besluta om avgifter för mätdon som omfattas av myndighetens tillsyn enligt förordningen. Riksdagens bemyndigande till regeringen eller den myndighet regeringen bestämmer att få besluta om sådana avgifter har inte givits i lag, utan i ett riksdagsbeslut1. På regeringens uppdrag redovisade ESV 2005 rapporten Finansiering av metrologiverksamhet2. I rapporten anförde ESV bland annat att det nu gällande bemyndigandet är mycket vittomfattande och inte tillräckligt tydligt.

Skälen för regeringens förslag: Regeringen delar utredningens och ESV:s uppfattning att riksdagens avgiftsbemyndigande bör vara placerat i lag. Dagens avgiftsmodell är väl etablerad och fungerar bra på de områden där den används. Bemyndigandet kan därför hållas övergripande och kortfattat. Intentionen är att Swedac även fortsättningsvis ska få disponera intäkterna från de avgifter myndigheten har rätt att besluta om. Liksom gäller i dag ska även fortsättningsvis det ekonomiska målet med avgiftsuttaget vara full kostnadstäckning för tillsynen. Det nu gällande bemyndigandet omfattar även en möjlighet att ta ut avgifter för kontroll av färdigförpackade varor. Enligt regeringens bedömning saknas det anledning att begränsa området för när det ska vara möjligt att göra avgiftsuttag till att avse endast mätdon.

Tillsyn ska ske i enlighet med vad regeringen har bedömt lämpligt i skrivelsen En tydlig, rättssäker och effektiv tillsyn (skr. 2009/10:79).

Lagändringen föreslås träda i kraft den 1 juli 2010. Några särskilda övergångsbestämmelser är inte nödvändiga.

4.2Skyldigheten att använda vissa måttenheter

Regeringens förslag: Tillämpningsområdet för när skyldigheten, till följd av de förpliktelser som följer av Sveriges medlemskap i Europeiska unionen, att använda i lagen angivna måttenheter ändras i syfte att svensk rätt ska vara i överensstämmelse med EU-rätten.

Bakgrund: Av rådets direktiv 80/181/EEG av den 20 december 1979 om tillnärmning av medlemsstaternas lagstiftning för måttenheter och om upphävande av direktiv 71/354/EEG3 (grunddirektivet) framgick ursprungligen att skyldigheten att använda vissa i direktivet angivna måttenheter ”avser mätdon som används, mätningar som utförs och värden på storheter som anges med hjälp av måttenheter, i ekonomiskt, hälsovårdande, skyddande eller administrativt syfte”. Vid utformandet av 1 § lagen (1992:1514) om måttenheter, mätningar och mätdon användes samma ordalydelse (ovan kursiverad) för att uttrycka bestämmelsens tillämpningsområde4.

1Bet. 1993/94:NU21, rskr. 1993/94:328, jfr. prop. 1993/94:161.

2Ekonomistyrningsverket 2005:28.

3EGT L 39, 15.2.1980, s. 40 (Celex 31980L0181).

4Prop. 1992/93:47, bet. 1992/93:NU13, rskr. 1992/93:96.

7

Genom Europaparlamentets och rådets direktiv 2009/3/EG av den Prop. 2009/10:163 11 mars 2009 om ändring av rådets direktiv 80/181/EEG om tillnärmning

av medlemsstaternas lagstiftning för måttenheter5 (ändringsdirektivet) har den ovan kursiverade ordalydelsen av tillämpningsområdet tagits bort med motiveringen att det är lämpligt att klargöra att tillämpningsområdet för grunddirektivet överensstämmer med de mål som avses i artikel 95 i EG-fördraget (artikel 114 i EUF-fördraget) och att direktivet inte är begränsat till något särskilt område av gemenskapens verksamhet (se artikel 1.2 och skäl 2 i ändringsdirektivet).

Initiativet till ändringsdirektivet togs av EU-kommissionen som i ett s.k. Explanatory Memorandum6 anförde att tillämpningsområdet för det ursprungliga direktivet är brett, att i grunddirektivet reglerade måttenheter redan används när det gäller till exempel konsument- och miljöskydd och att de i grunddirektivet uppräknade områdena omfattas av artikel 95 i EG-fördraget, som är rättslig grund för grunddirektivet, och att de därför inte särskilt behöver omnämnas i direktivet. Kommissionen anför således att ändringen är av administrativ natur och inte bedöms föranleda några vidare kostnader.

Ändringsdirektivet skulle har varit genomfört senast den 31 december 2009. Övriga delar av direktivet har genomförts genom Styrelsens för ackreditering och teknisk kontroll (Swedac) föreskrifter.7

Skälen för regeringens förslag: För att säkerställa att ändringsdirektivet är genomfört fullt ut i svensk rätt bör ordalydelsen i den svenska lagstiftningen ändras på motsvarande sätt som gjorts i grunddirektivet.

I samband härmed bör ytterligare en ändring i 1 § lagen (1992:1514) om måttenheter, mätningar och mätdon göras genom att begreppet ”Sveriges åtaganden enligt avtalet om Europeiska ekonomiska samarbetsområdet” genomgående byts ut mot ”de förpliktelser som följer av Sveriges medlemskap i Europeiska unionen”.

Lagändringarna föreslås träda i kraft den 1 juli 2010. Några särskilda övergångsbestämmelser är inte nödvändiga.

5EUT L 114, 7.5.2009, s. 10 (Celex 32009L0003).

6COM(2007) 510 final.

7STAFS 2009:26.

8

5 Konsekvenser Prop. 2009/10:163

Förslaget att lägga bemyndigandet att få besluta om avgifter för tillsyn i lag avser endast att tydliggöra vad som redan gäller enligt riksdagsbeslut. I övrigt föreslås endast vissa redaktionella ändringar. De föreslagna ändringarna medför således inga särskilda konsekvenser.

9

Utdrag ur sammanfattningen av betänkandet Vissa metrologifrågor (SOU 2007:97)

Legal form för avgiftsuttag

Dagens bemyndigande för SWEDAC om att besluta om avgifter på mätdon som omfattas av styrelsens tillsyn har inte givits i lag, utan i ett riksdagsbeslut. Utredningen föreslår att detta bemyndigande istället anges i lag, genom en ändring i lagen om måttenheter, mätningar och mätdon.

Prop. 2009/10:163

Bilaga 1

10

Utdrag ur betänkandets lagförslag

Härigenom föreskrivs i fråga om lagen (1992:1514) om måttenheter, mätningar och mätdon att 4 § skall ha följande lydelse.

Nuvarande lydelse Föreslagen lydelse

4 §

Tillsyn över efterlevnaden av denna lag och föreskrifter meddelade med stöd av lagen utövas för visst område av den myndighet som regeringen bestämmer.

I de fall som regeringen bestämmer får tillsynsmyndigheten besluta om avgifter på mätdon som omfattas av dess tillsyn enligt första stycket. Sådana avgifter disponeras av myndigheten.

Prop. 2009/10:163

Bilaga 2

Denna lag träder i kraft den

11

Förteckning över remissinstanserna

Prop. 2009/10:163

Bilaga 3

Arbetsgivarverket, Arbetsmiljöverket, Banverket, Boverket, Ekonomistyrningsverket, Elsäkerhetsverket, Statens energimyndighet, Försvarets materielverk, Kemikalieinspektionen, Kommerskollegium, Konkurrensverket, Konsumentverket, Krisberedskapsmyndigheten, Kärnkraftsinspektionen, Livsmedelsverket, Luftfartsstyrelsen, Luftfartsverket, Post- och telestyrelsen, Rymdstyrelsen, Sjöfartsverket, Skatteverket, Statens strålskyddsinstitut, Statens väg- och transportforskningsinstitut, Statskontoret, Styrelsen för ackreditering och teknisk kontroll, Totalförsvarets forskningsinstitut, Verket för näringslivsutveckling, Verket för förvaltningsutveckling, Verket för innovationssystem, Vetenskapsrådet, Vägverket, Eurolab/Eurachem Sverige, Föreningen Ackrediterade Laboratorier, Företagarna, IT-företagen, ITS-Informationstekniska Standardiseringen, Ingenjörsvetenskapsakademien IVA, Landsorganisationen i Sverige, Lantbrukarnas Riksförbund, Näringslivets Regelnämnd, Näringspunkten, Metrologirådet, SEK-Svensk Elstandard, Skogsindustrierna, Stockholms Handelskammare, Swedish Association for Testing, Inspection and Certification, SIS Swedish Standards Institute, Svenska Föreningen för Klinisk Kemi, Svenska Föreningen för Mikrobiologi, Svensk Handel, Svenskt Näringsliv, Sveriges Exportråd, Sveriges Akademikers Centralorganisation, Sveriges Kommuner och Landsting, Sveriges Konsumenter, Teknikföretagen, Tjänstemännens Centralorganisation, AB Svensk Bilprovning, Inspecta Analys AB, Ireco Holding AB, Svenska rymdaktiebolaget, SP Sveriges Tekniska Forskningsinstitut AB.

12

Europaparlamentets och rådets direktiv 2009/3/EG av den 11 mars 2009 om ändring av rådets direktiv 80/181/EEG om tillnärmning av medlemsstaternas lagstiftning för måttenheter

Prop. 2009/10:163

Bilaga 4

L 114/10 SV Europeiska unionens officiella tidning 7.5.2009
         

DIREKTIV

EUROPAPARLAMENTETS OCH RÅDETS DIREKTIV 2009/3/EG av den 11 mars 2009

om ändring av rådets direktiv 80/181/EEG om tillnärmning av medlemsstaternas lagstiftning för måttenheter

(Text av betydelse för EES)

EUROPAPARLAMENTET OCH EUROPEISKA UNIONENS RÅD HAR ANTAGIT DETTA DIREKTIV

med beaktande av fördraget om upprättandet av Europeiska gemenskapen, särskilt artikel 95,

med beaktande av kommissionens förslag,

med beaktande av Europeiska ekonomiska och sociala kommit­ téns yttrande (1),

i enlighet med förfarandet i artikel 251 i fördraget (2), och

av följande skäl:

(1)Enligt rådets direktiv 80/181/EEG (3) ska Förenade kunga­ riket och Irland bestämma ett datum då undantagen, i de fall de fortfarande tillämpas, för de måttenheter som går under beteckningarna pint för mjölk i returflaskor samt för öl och cider på fat, mile för vägskyltar och hastig­ hetsangivelser, samt troy ounce för handel med ädelme­ taller, ska upphöra att gälla. Erfarenheten har dock visat att eftersom undantagen tillämpas endast i vissa områden och för ett begränsat antal produkter, skulle det inte innebära något icke-tariffärt hinder för handeln om un­ dantagen bibehålls, och det är därför inte längre nödvän­ digt att avskaffa dem.

(2)Det är lämpligt att klargöra att tillämpningsområdet för direktiv 80/181/EEG överensstämmer med de mål som avses i artikel 95 i fördraget och att direktivet inte är begränsat till något särskilt område av gemenskapens verksamhet.

(3) Genom direktiv 80/181/EEG tillåts, till och med den
  31 december 2009, kompletterande visning utöver de
         
(1) EUT C 120, 16.5.2008, s. 14.      
(2) Europaparlamentets lagstiftningsresolution av den 29 november
  2007 (EUT C 297 E, 20.11.2008, s. 105), rådets gemensamma
  ståndpunkt av den 18 november 2008 (EUT C 330 E,
  30.12.2008, s. 1) och Europaparlamentets ståndpunkt av den 16 de­
  cember 2008 (ännu ej offentliggjord i EUT).      
(3) EGT L 39, 15.2.1980, s. 40.      

författningsenliga enheter som fastställs i kapitel I i bila­ gan till direktivet. För att undvika att hinder skapas för de gemenskapsföretag som exporterar till vissa tredjeländer som kräver att produkter märks med andra enheter än dem som fastställs i kapitel I, bör dock användning av kompletterande visning fortsätta vara tillåten.

(4)Direktiv 80/181/EEG bidrar till att den inre marknaden fungerar smidigt genom den nivå det föreskriver för har­ moniseringen av måttenheter. Mot den bakgrunden är det lämpligt att kommissionen övervakar den marknads­ utveckling som har samband med det direktivet och ge­ nomförandet av detsamma, med särskilt fokus på even­ tuella hinder för den inre marknadens funktion och be­ hovet av ytterligare harmonisering för att övervinna dessa hinder.

(5)Det är lämpligt att kommissionen, inom ramen för sina handelsförbindelser med tredjeländer, däribland det trans­ atlantiska ekonomiska rådet, fortsätter att kraftfullt verka för att varor som är märkta endast med enheter enligt internationella enhetssystemet SI accepteras på markna­ derna i tredjeländer.

(6)Kompletterande visning kan också göra det möjligt att gradvis och smidigt införa nya metriska enheter som kan komma att utvecklas på internationell nivå.

(7)Allmänna konferensen för vikt och mått beslutade 1995 att avskaffa SI-klassen supplementenheter som en separat klass inom SI och att tolka enheterna ”radian” och ”ste­ radian” som dimensionslösa SI-härledda enheter, vars be­ nämningar och beteckningar kan, men inte behöver, an­ vändas i uttryck för andra SI-härledda enheter, om det är lämpligt.

(8)Allmänna konferensen för vikt och mått antog 1999, inom ramen för SI-systemet, ”katal” med beteckningen ”kat” som SI-enhet för katalytisk aktivitet. Denna nya harmoniserade SI-enhet skulle garantera samstämmig och enhetlig visning av måttenheter inom medicin och

biokemi och därmed undanröja risken för missförstånd  
som kan uppstå vid användning av icke harmoniserade 13
enheter.

Prop. 2009/10:163

Bilaga 4

7.5.2009   SV Europeiska unionens officiella tidning L 114/11
         

(9)Allmänna konferensen om vikt och mått antog 2007 en not om definitionen av ”kelvin”, i syfte att eliminera en av huvudkällorna till den iakttagna variabiliteten mellan de olika realiseringarna av trippelpunkten för vatten. En ”kelvin” definieras som en bråkdel av den termodyna­ miska temperaturen vid vattnets trippelpunkt. Noten av­ ser vatten med en viss isotopisk sammansättning.

(10)Då ”acre” inte längre används inom lantmäteri i Förenade kungariket och Irland finns det inte längre behov av undantag för denna enhet.

(11)I enlighet med punkt 34 i det interinstitutionella avtalet om bättre lagstiftning (1) uppmuntras medlemsstaterna att för sin egen skull och i gemenskapens intresse upp­ rätta egna tabeller som så långt det är möjligt redovisar det inbördes förhållandet mellan detta direktiv och inför­ livandeåtgärderna, samt offentliggöra dessa tabeller..

(12)Direktiv 80/181/EEG bör därför ändras i enlighet med detta.

HÄRIGENOM FÖRESKRIVS FÖLJANDE.

Artikel 1

Ändringar

Direktiv 80/181/EEG ska ändras på följande sätt:

1.Artikel 1 b ska ersättas med följande:

”b) de enheter som anges i bilagans kapitel II, men endast i de medlemsstater där de var tillåtna den 21 april 1973.”

2.Artikel 2 a ska ersättas med följande:

”a) Skyldigheterna enligt artikel 1 avser mätdon som an­ vänds, mätningar som utförs och värden på storheter som anges med hjälp av måttenheter.”

3.Artikel 3.2 ska ersättas med följande:

”2. Kompletterande visning ska vara tillåten.”

(1) EUT C 321, 31.12.2003, s. 1.

4.Följande artikel ska införas:

”Artikel 6b

Kommissionen ska övervaka den marknadsutveckling som har samband med detta direktiv och genomförandet av det­ samma med avseende på en väl fungerande inre marknad och internationell handel och ska lägga fram en rapport, om det är lämpligt tillsammans med förslag, för Europaparla­ mentet och rådet senast den 31 december 2019.”

5.Bilagan ska ändras på följande sätt:

a)I kapitel I punkt 1.1 ska stycket med rubriken ”Grunden­ heten för termodynamisk temperatur” ersättas med följande:

”Grundenheten för termodynamisk temperatur

En kelvin, enhet för termodynamisk temperatur, är bråk­ delen 1/273,16 av den termodynamiska temperaturen vid vattnets trippelpunkt.

Denna definition avser vatten med en isotopisk samman­

sättning som definieras genom följande substansmängds­ förhållanden: 0,00015576 mol 2H per mol 1H, 0,0003799 mol 17O per mol 16O och 0,0020052 mol 18O per mol 16O.

(CGPM 1967, trettonde konferensen, resolution nr 4 och CGPM 2007, tjugotredje konferensen, resolution nr 10)”

b)I kapitel I punkt 1.1.1 ska rubriken ersättas med följande:

”Särskild benämning och beteckning för den härledda SI- enheten för temperatur vid angivelse av Celsiustempera­ tur”

c)I kapitel I punkt 1.2 ska rubriken ersättas med följande: ”1.2. Härledda SI-enheter”;

d)I kapitel I ska punkt 1.2.1 utgå.

e)I kapitel I ska punkterna 1.2.2 och 1.2.3 ersättas med följande:

”1.2.2. Allmän regel för härledda SI-enheter

Enheter, samstämt härledda från SI-grundenheter, ut­ tryckta algebraiskt som en produkt av potenser av SI- grundenheter med en numerisk faktor lika med 1.

14

                    Prop. 2009/10:163
                    Bilaga 4
L 114/12     Europeiska unionens officiella tidning     7.5.2009  
SV      
                         
    1.2.3. Härledda SI-enheter med särskilda namn och beteckningar          
                         
            Enhet     Uttryckt i
        Storhet                
          Benämning Beteckning andra SI- SI-grundenhet
           
            enheter
                     
                         
      Plan vinkel   radian rad     m · m–1  
      Rymdvinkel   steradian sr     m2 · m–2  
      Frekvens   hertz Hz     s–1  
      Kraft   newton N     m · kg · s–2  
      Tryck   pascal Pa N · m–2 m–1 · kg · s–2  
      Energi, arbete, värmemängd   joule J N · m m2 · kg · s–2  
      Effekt (1), strålningsflöde   watt W J · s–1 m2 · kg · s–3  
      Elmängd, laddning   coulomb C     s · A
                       
      Elektrisk spänning, elektrisk potential, elektro­ volt V W · A–1 m2 · kg · s–3 · A–1
      motorisk kraft                
                       
      Resistans   ohm O V · A–1 m2 · kg · s–3 · A–2  
      Konduktans   siemens S A · V–1 m–2 · kg–1 · s3 · A2  
      Kapacitans   farad F C · V–1 m–2 · kg–1 · s4 · A2  
      Magnetiskt flöde   weber Wb V · s m2 · kg · s–2 · A–1  
      Magnetisk flödestäthet   tesla T Wb · m–2 kg · s–2 · A–1  
      Induktans   henry H Wb · A–1 m2 · kg · s–2 · A–2  
      Ljusflöde   lumen lm cd · sr cd
                       
      Belysning   lux lx lm · m–2 m–2 · cd  
      Aktivitet (inom radiologin)   becquerel Bq     s–1  
      Absorberad dos (inom radiologin) gray Gy J · kg–1 m2 · s–2  
      Dosekvivalent   sievert Sv J · kg–1 m2 · s–2  
      Katalytisk aktivitet   katal kat     mol · s–1  

(1) Särskilda benämningar på effektenheten: voltampere, med beteckningen VA, för skenbar växelströmseffekt; var, med beteck­ ningen var, för reaktiv växelströmseffekt. Enheten var ingår inte i någon CPGM-resolution.

Enheter som härletts ur SI-grundenheter kan uttryckas med hjälp av de enheter som räknats upp i kapitel I.

Särskilt kan härledda enheter i SI uttryckas med hjälp av de benämningar och beteckningar som anges i tabellen ovan. SI-enheten för dynamisk viskositet kan till exempel uttryckas som m-1 · kg · s-1 eller N · s · m-2 eller Pa · s.”

15

Prop. 2009/10:163

Bilaga 4

7.5.2009   SV Europeiska unionens officiella tidning L 114/13
         

f) I kapitel II ska följande rad utgå ur tabellen:

”Lantmäteri acre 1 ac = 4 047 m2 ac”

g)I kapitel II ska den sista meningen ersättas med följande: ”Sammansatta enheter får bildas genom att enheter som upptas i detta kapitel sätts samman med varandra eller med enheter som upptas i kapitel I.”

Artikel 2

hänvisningen ska göras ska varje medlemsstat själv utfärda.

2. Medlemsstaterna ska till kommissionen överlämna texten till de centrala bestämmelser i nationell lagstiftning som de antar inom det område som omfattas av detta direktiv.

Artikel 3

Ikraftträdande

Detta direktiv träder i kraft den tjugonde dagen efter det att det har offentliggjorts i Europeiska unionens officiella tidning.

Införlivande

1. Medlemsstaterna ska senast den 31 december 2009 anta och offentliggöra de bestämmelser i lagar och andra författ­ ningar som är nödvändiga för att följa detta direktiv. De ska genast överlämna texten till dessa bestämmelser till kommissio­ nen.

De ska tillämpa dessa bestämmelser från och med den 1 januari 2010.

Artikel 4

Adressater

Detta direktiv riktar sig till medlemsstaterna.

Utfärdat i Strasbourg den 11 mars 2009.

När de antas av medlemsstaterna ska dessa bestämmelser inne­ hålla en hänvisning till detta direktiv eller åtföljas av en sådan hänvisning när de offentliggörs. Närmare föreskrifter om hur

På Europaparlamentets vägnar På rådets vägnar
H.-G. PÖTTERING A. VONDRA
Ordförande Ordförande

16

Näringsdepartementet

Utdrag ur protokoll vid regeringssammanträde den 18 mars 2010.

Närvarande: Statsministern Reinfeldt, ordförande, och statsråden Odell, Ask, Husmark Pehrsson, Larsson, Erlandsson, Torstensson, Carlgren, Hägglund, Björklund, Carlsson, Littorin, Borg, Sabuni, Billström, Adelsohn Liljeroth, Tolgfors, Krantz, Ohlsson.

Föredragande: Statsrådet Torstensson.

Regeringen beslutar proposition 2009/10:163 Vissa metrologifrågor.

Prop. 2009/10:163

17

Rättsdatablad     Prop. 2009/10:163
       
Författningsrubrik Bestämmelser som Celexnummer för
  inför, ändrar, upp- bakomliggande EG-
  häver eller upprepar regler
  ett normgivnings-    
  bemyndigande    
       
Lag om ändring i lagen 1 och 4 §§ 32009L0003
(1992:1514) om mått-      
enheter, mätningar och      
mätdon      

18