Regeringens proposition 2009/10:11

Vissa ändringar av reglerna om avdrag för resor Prop.
mellan bostaden och arbetsplatsen 2009/10:11

Regeringen överlämnar denna proposition till riksdagen.

Stockholm den 1 oktober 2009

Fredrik Reinfeldt

Lena Adelsohn Liljeroth

(Finansdepartementet)

Propositionens huvudsakliga innehåll

I propositionen föreslås att den särskilda bestämmelsen i 12 kap. 30 § inkomstskattelagen (1999:1229) om avdrag för skäliga utgifter för resor mellan bostaden och arbetsplatsen (arbetsresor) slopas för skattskyldiga som tvingas använda en större bil på grund av skrymmande last. För dessa skattskyldiga kommer i stället avdraget för utgifter för arbetsresor med bil att ske enligt schablonbestämmelserna i 12 kap. 27 § första– tredje styckena inkomstskattelagen.

Lagändringen föreslås träda i kraft den 1 januari 2010.

1

Prop. 2009/10:11

2

1 Förslag till riksdagsbeslut Prop. 2009/10:11

Regeringen föreslår att riksdagen antar regeringens förslag till lag om ändring i inkomstskattelagen (1999:1229).

3

2Förslag till lag om ändring i inkomstskattelagen (1999:1229)

Härigenom föreskrivs att 12 kap. 30 § inkomstskattelagen (1999:1229)1 ska ha följande lydelse.

Nuvarande lydelse Föreslagen lydelse
  12 kap.
  30 §

Bestämmelserna i 27 § första– tredje styckena tillämpas inte för skattskyldiga som på grund av ålder, sjukdom eller handikapp tvingas använda egen bil eller sin förmånsbil. De tillämpas inte heller för skattskyldiga som tvingas använda en större bil på grund av skrymmande last.

Bestämmelserna i 27 § första– tredje styckena tillämpas inte för skattskyldiga som på grund av ålder, sjukdom eller funktionshinder tvingas använda egen bil eller sin förmånsbil.

Denna lag träder i kraft den 1 januari 2010 och tillämpas första gången vid 2011 års taxering.

1 Lagen omtryckt 2008:803.

Prop. 2009/10:11

4

3 Ärendet och dess beredning Prop. 2009/10:11

Skatteverket har i en promemoria till Finansdepartementet (dnr Fi2007/6394) föreslagit vissa ändringar av reglerna om avdrag för resor mellan bostaden och arbetsplatsen. En sammanfattning av promemorian finns i bilaga 1 och dess lagförslag finns i bilaga 2.

Skatteverkets promemoria har remissbehandlats och en förteckning över remissinstanserna finns i bilaga 3. En remissammanställning finns tillgänglig i Finansdepartementet.

Promemorian har också beretts under hand med Almega, Handelsanställdas förbund och Unionen. Almega har inga synpunkter på förslaget. Handelsanställdas förbund och Unionen avstår från att yttra sig.

I propositionen behandlas promemorians förslag.

Lagrådet

Det förslag som lämnas är enligt regeringens bedömning av sådan enkel beskaffenhet att Lagrådets hörande skulle sakna betydelse.

4 Gällande rätt

Bestämmelser om avdrag i inkomstslaget tjänst för utgifter för resor mellan bostaden och arbetsplatsen (arbetsresor) finns i 12 kap. 2 och 26– 30 §§ inkomstskattelagen (1999:1229). Dessa avdragsbestämmelser gäller också i inkomstslaget näringsverksamhet (16 kap. 28 § inkomstskattelagen).

Enligt huvudregeln i 12 kap. 26 § inkomstskattelagen ges avdrag för skäliga utgifter för arbetsresor om arbetsplatsen ligger på ett sådant avstånd från den skattskyldiges bostad att denne behöver använda något transportmedel.

Avdrag för utgifter för arbetsresor med egen bil eller förmånsbil ges bara om avståndet mellan bostaden och arbetsplatsen är minst fem kilometer och det klart framgår att den skattskyldige genom att använda bilen i stället för allmänna transportmedel regelmässigt gör en tidsvinst på sammanlagt minst två timmar per dygn (12 kap. 27 § första stycket inkomstskattelagen). Dessa krav gäller dock inte om allmänna transportmedel saknas (12 kap. 28 § inkomstskattelagen).

Utgifter för arbetsresor med egen bil eller förmånsbil ska också dras av om bilen används i tjänsten i viss närmare utsträckning under året (12 kap. 27 § andra stycket inkomstskattelagen).

Avdraget för bil uppgår för närvarande till 18,50 kronor per mil för egen bil och 6,50 eller 9,50 kronor per mil för förmånsbil beroende på vilket drivmedel som används. Utgifter för väg-, bro- och färjeavgifter samt trängselskatt ska också dras av (12 kap. 27 § tredje och fjärde styckena samt 29 § inkomstskattelagen).

För skattskyldiga som på grund av ålder, sjukdom eller handikapp tvingas använda egen bil eller sin förmånsbil för arbetsresor tillämpas

inte bestämmelserna i 12 kap. 27 § första–tredje styckena inkomst-

5

skattelagen. Detta gäller också den som tvingas använda en större bil på Prop. 2009/10:11 grund av skrymmande last (12 kap. 30 § inkomstskattelagen). För dessa

tillämpas i stället huvudregeln i 12 kap. 26 § inkomstskattelagen. Det innebär att schablonbeloppen och kraven på tidsvinst och visst minimiavstånd inte gäller.

För samtliga skattskyldiga gäller dock att avdrag för utgifter för arbetsresor endast ges till den del kostnaderna överstiger 9 000 kronor.

5 Avdrag enligt schablonbestämmelser

Regeringens förslag: Den särskilda bestämmelsen i 12 kap. 30 § inkomstskattelagen (1999:1229) om avdrag för skäliga utgifter för arbetsresor slopas för skattskyldiga som på grund av skrymmande last tvingas använda en större bil. För dessa skattskyldiga kommer i stället avdraget för utgifter för arbetsresor med bil att ske enligt schablonbestämmelserna i 12 kap. 27 § första–tredje styckena inkomstskattelagen.

Skatteverkets förslag: Överensstämmer med regeringens. Remissinstanserna: Samtliga remissinstanser som har yttrat sig till-

styrker eller har inget att erinra mot förslaget.

Skälen för regeringens förslag: Skatteverket har i en promemoria till Finansdepartementet (dnr Fi2007/6394) föreslagit att den särskilda bestämmelsen i 12 kap. 30 § inkomstskattelagen om avdrag för skäliga utgifter för resor mellan bostaden och arbetsplatsen (arbetsresor) slopas för skattskyldiga som på grund av skrymmande last tvingas använda en större bil. I stället ska för dessa skattskyldiga bestämmelserna om schablonbelopp, avstånd och tidsvinst i 12 kap. 27 § första–tredje styckena inkomstskattelagen gälla.

Förslaget har sin bakgrund i att syftet med bestämmelsen om skrymmande last inte längre är aktuellt då schablonberäkningen i 12 kap. 27 § första–tredje styckena inkomstskattelagen sedan ett flertal år inte bestäms utifrån de genomsnittliga kostnaderna för en mindre bil (jfr prop. 1996/97:19 s. 91, bet. 1996/97:FiU1, SFS 1996:1208). För tid därefter har, enligt Skatteverket, bestämmelsen om skrymmande last i princip inte heller tillämpats.

Regeringen anser, i likhet med vad Skatteverket framhållit, att den särskilda bestämmelsen i 12 kap. 30 § inkomstskattelagen om skrymmande last är föråldrad och därför bör slopas.

Förslaget föranleder en ändring i 12 kap. 30 § inkomstskattelagen.

6 Offentligfinansiella effekter

Förslaget bedöms inte få några offentligfinansiella effekter. Inte heller bedöms förslaget få några budgeteffekter för Skatteverket och de allmänna förvaltningsdomstolarna.

6

7 Författningskommentar Prop. 2009/10:11

12 kap.

30 §

Ändringen innebär att den särskilda bestämmelsen i paragrafens andra mening om avdrag för skäliga utgifter för arbetsresor slopas för skattskyldiga som på grund av skrymmande last tvingas använda en större bil vid arbetsresor. För dessa skattskyldiga kommer i stället avdraget att ske enligt schablonbestämmelserna i 12 kap. 27 § första–tredje styckena inkomstskattelagen.

I övrigt görs en språklig justering i paragrafen.

7

Sammanfattning av Skatteverkets promemoria Vissa ändringar av reglerna om avdrag för arbetsresor

Skattskyldiga som måste använda en större bil till arbetet på grund av skrymmande last kan i dag göra avdrag för arbetsresor med faktiska kostnader, utan hänsyn till avstånd och tidsvinst. Skatteverket föreslår att skattskyldiga som måste använda större bil i stället ska medges avdraget med stöd av de bestämmelser om schablonvärden, avstånd och tidsvinst som gäller för övriga skattskyldiga.

Anledningen till Skatteverkets förslag är att denna särregel är föråldrad och till stor del grundar sig på omständigheter som inte längre föreligger.

Skatteverkets förslag innebär ändringar i 12 kap. 30 § inkomstskattelagen (1999:1229).

Prop. 2009/10:11

Bilaga 1

8

Skatteverkets lagförslag

Förslag till lag om ändring i inkomstskattelagen (1999:1229)

Härigenom föreskrivs att 12 kap. 30 § inkomstskattelagen (1999:1229) ska ha följande lydelse.

Nuvarande lydelse

Bestämmelserna i 27 § första– tredje styckena tillämpas inte för skattskyldiga som på grund av ålder, sjukdom eller handikapp tvingas använda egen bil eller sin förmånsbil. De tillämpas inte heller för skattskyldiga som tvingas använda en större bil på grund av skrymmande last.

Föreslagen lydelse

Bestämmelserna i 27 § första– tredje styckena tillämpas inte för skattskyldiga som på grund av ålder, sjukdom eller funktionshinder tvingas använda egen bil eller sin förmånsbil.

Prop. 2009/10:11

Bilaga 2

Denna lag träder i kraft den 1 januari 2008 och tillämpas första gången vid 2009 års taxering.

9

Förteckning över remissinstanser till Skatteverkets promemoria Vissa ändringar av reglerna om avdrag för arbetsresor

Följande remissinstanser har yttrat sig: Länsrätten i Östergötlands län, Statskontoret, Naturvårdsverket, Vägverket, Transportstyrelsen, Statens institut för kommunikationsanalys, Tillväxtverket, Konsumentverket, FöretagarFörbundet, Motorbranschens Riksförbund samt Motormännens Riksförbund.

Följande remissinstanser har inte yttrat sig eller angett att de avstår från att lämna synpunkter: Ekonomistyrningsverket, Arbetsgivarverket, BIL Sweden, Föreningen Svenskt Näringsliv, Företagarna, Landsorganisationen i Sverige, Sveriges akademikers centralorganisation, Sveriges Kommuner och Landsting samt Tjänstemännens Centralorganisation.

Prop. 2009/10:11

Bilaga 3

10

Finansdepartementet

Utdrag ur protokoll vid regeringssammanträde den 1 oktober 2009

Närvarande: Statsministern Reinfeldt, ordförande, och statsråden Olofsson, Larsson, Erlandsson, Torstensson, Hägglund, Björklund, Carlsson, Littorin, Malmström, Sabuni, Billström, Adelsohn Liljeroth, Tolgfors, Björling, Krantz

Föredragande: Statsrådet Adelsohn Liljeroth

Regeringen beslutar proposition 2009/10:11 Vissa ändringar av reglerna om avdrag för resor mellan bostaden och arbetsplatsen.

Prop. 2009/10:11

11