Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om vinst i friskolor.
Det danska investmentbolaget Axcel köpte förra året det svenska utbildningsföretaget John Bauer som driver gymnasieskolor på 29 orter i Sverige. Det blir allt vanligare att investmentbolag köper friskolor. Även Sveriges största investmentbolag, Investor, är numera delägare i utbildningskoncernen Kunskapsskolan, som har som mål att uppvisa en positiv marginal om 5–7 procent.
Ett annat utbildningsföretag, det börsnoterade Academedia, konstaterar i sitt informationsmaterial att de har ”skapat ett konjunkturokänsligt företag med lång och trygg orderstock, stabil lönsamhet och god fortsatt tillväxt”. Huvudägare i Academedia är investmentbolaget Bure Equity vars affärer kännetecknas av att investera i bolag med god och stabil intjäning.
Skolan ska inte vara del av marknadsekonomin. Den är ingen vara som ska säljas på en marknad. Skolan är en del av det vi valt att finansiera gemensamt för att ge alla våra unga en likvärdig chans till utveckling. När de resurser vi gemensamt avsatt för våra barns skola istället går till stora vinstuttag för enskilda aktieägare visar det att regelverket inte fungerar. Vår principiella uppfattning är att offentliga skattemedel avsedda för skolan också ska användas för bästa möjliga kvalitet för våra barn och unga. Vi vill därför utvärdera dagens tillämpning av skolpengsystemet och utreda möjligheten att genom förstärkta kvalitetskrav och skärpta etableringsvillkor säkerställa att de gemensamma resurserna verkligen används för att ge alla barn en bra skola.