Motion till riksdagen
2009/10:Ub563
av Ann-Kristine Johansson m.fl. (s)

Hem- och konsumentkunskap


s15006

Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att hem- och konsumentkunskap ska integreras i skolarbetet och att dess betydelse bör uppvärderas.

Motivering

Hem- och konsumentkunskap ska ge erfarenhet och förståelse för den dagliga livsstilens betydelse för det egna välbefinnandet och den egna ekonomin.

Är hållbar utveckling viktig, är hälsa en viktig fråga för barn och unga, behöver de lära sig ha koll på sin ekonomi och är det viktigt att Sverige är ett land där jämställdhet råder? Svarar man JA på dessa frågor då måste man se betydelsen av hem- och konsumentkunskap i skolan i alla åldrar, allt från lågstadiet och uppåt. Det handlar om kunskap om mat, hälsa, privatekonomi, hållbar utveckling som är så viktiga för att kunna vara kloka, kunniga konsumenter.

Den mat vi äter och vår egen hälsa är frågor som engagerar många människor i vårt samhälle idag. Media är inte sena att haka på den trenden och tidningar och magasin har många reportage om mat, matlagningskonsten och om hur man joggar sig friskare. Det är i mångt och mycket trender som är av godo för oss alla, vi behöver äta bra mat och vi behöver röra på oss.

Det finns också negativa inslag i denna samhällstrend. Det kan bli en fixering vid den egna kroppen, med självsvält som följd. I denna verklighet växer våra barn och ungdomar upp. Därför är det viktigt att vi ser till att barnen redan i skolan får en god undervisning om både mat och hälsa, genom hem- och konsumentkunskap. Det ska ge erfarenheter och förståelse för den dagliga livsstilens betydelse för det egna välbefinnandet och den egna ekonomin, men också i ett större sammanhang för den gemensamma miljön.

En annan viktig faktor är relationer med familj, vänner och skolkamrater och just kunskapen om social gemenskap ingår som en viktig del i hem- och konsumentkunskapen. Det omfattar även att hålla sig hel och ren, alltså personlig hygien.

Att kunna sköta sin privata ekonomi är otroligt viktigt, har man inte förmåga att hantera sin ekonomi så ökar ohälsan. Frågor om privatekonomi och om att vara konsument måste ges större utrymme genom skolåren.

Bara om man som barn, ungdom eller vuxen vet och förstår sambandet mellan mitt eget agerande och samhällets utveckling kan man ta ställning i det dagliga livet. Det är inte helt okomplicerat att välja rätt matvaror, att fundera över om kläderna man köper är tillverkade på ett miljövänligt sätt eller om valet av transportsätt innebär att man värnar miljön.

Allt detta ska en bra lärare kunna ge undervisning i. Barnen ska lära sig att laga mat från grunden och de ska lära sig planera sin ekonomi men också att kunna granska och värdera information och reklam och ta egna beslut utifrån sin granskning.

Det är angeläget att utbildningsvärlden tar hänsyn till förändringar som sker i samhället. Vi anser därför att hem- och konsumentkunskap skulle behöva integreras i skolarbetet i stort. Detta så att man som barn alltid ser nyttan med att lära sig exempelvis privatekonomi, till exempel utifrån diskussionen om sms-lån.

Att kunna laga en måltid från grunden är något man har både glädje och nytta av i vuxenlivet, liksom att kunna vara en kritisk konsument. Idag krävs så mycket mer av oss som medborgare och konsumenter, vi ska vara kritiska till reklam, vi ska agera klimatsmart, vi ska leva hållbart, vi har en mängd val att göra varje dag, till exempel vilket elbolag ska jag ha. Här kan undervisningen i hem- och konsumentkunskap fungera som ett bra stöd för eleverna.

Stockholm den 5 oktober 2009

Ann-Kristine Johansson (s)

Aleksander Gabelic (s)

Christina Axelsson (s)