Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om barn- och fritidsomsorg.
Arbetsmarknaden idag skiljer sig mot hur det var förut. Även om en person arbetar 40 timmar per vecka innebär inte det att arbetstiden är förlagd mellan 6.00 och 18.00 på vardagar. Barnomsorgen har inte följt med i utvecklingen utan den vanligaste tiden som erbjuds är fortfarande vardagar 6.00–18.00. Många människor i arbetslivet kan inte välja bort obekväma arbetstider, vilket leder till att barn- och fritidsomsorgen inte täcker den tid som föräldrar idag jobbar.
När det gäller nätter och helger är det inte många kommuner som erbjuder alternativ. Föräldrar är hänvisade till att lösa situationen med barnvakter, familj och vänner. Det förutsätter en bra ekonomi eller ett mycket generöst socialt nätverk. I familjer där det finns två vuxna med flexibla arbetstider kan barnen få mer vuxentid, men föräldrarna får för lite tid för varandra vilket inte är bra.
Sedan maxtaxan infördes i barnomsorgen är den genomsnittliga tiden för ett barn i förskolan ca 30 timmar i veckan. Det innebär att i en familj där båda de vuxna jobbar finns det 10 timmar utan barnomsorg, exklusive tiden för arbetsresor.
Det handlar inte enbart om föräldrarnas eller den enskilda familjens behov av barnomsorg. Om båda föräldrarna kan jobba heltid innebär det en ekonomisk vinst för hela samhället.
I nuläget är det främst kvinnor som arbetar deltid, vilket påverkar löneutvecklingen negativt. Även kvinnors attraktivitet på arbetsmarknaden påverkas i negativ riktning.
Det är med andra ord också en viktig jämställdhetsaspekt.
För att komma till rätta med problematiken är det enda alternativet för en modern barnomsorg att anpassa sig efter de behov som finns idag. Det innebär att barnomsorg måste finnas på obekväm arbetstid. Flera organisationer påpekar vikten av detta. En av dem är Broderskapsrörelsen.